Wednesday, 20 November 2019

Pengalaman Masuk Kelas Meroti

Tidak pernah terfikir sekalipun di hati untuk join kelas meroti. Apatah lagi untuk buat roti sendiri.

Selama ini selalu berfikir, "Apa ada hal. Beli je la roti kat kedai tu. Berlambak kan. Sebut je nak makan yang brand apa."

Tak salah sebenarnya nak berfikiran macam tu. Tapi bila tengok anak-anak makan roti dari air tangan mama mereka sendiri, nikmat itu memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Join Kelas Meroti 1.0

Idea join kelas meroti ini sebenarnya daripada jiran satu taman. Setakat suka-suka dan untuk menambahkan skil memasak ibu-ibu.

Kelas Meroti 1.0 di kendalikan oleh pasangan suami isteri iaitu Mama Roha dan suaminya, Ayah Nazri.

Yuran pendaftaran hanya RM50.00 sahaja untuk 4 jenis roti iaitu Wholemeal Bread, Roti Kacang Merah, Roti Sosej dan Roti Butterscotch.

Roti Sosej

Wholemeal Bread

Roti Kacang Merah

Yang paling istimewa ialah kami mendapat resepi Nasi Beriani Johor secara percuma. Bonus la kan?!

Seramai 10 orang yang menyertai kelas tersebut pada 17 November lepas dan rata-rata adalah ibu-ibu yang dah familiar dengan meroti.

Cuma SisYat je yang masih merangkak. Nak buat teknik 'rounding' pun terkial-kial lagi tau. Hehe

Tapi tak apa, perancangan selanjutnya ialah daftar untuk Kelas Meroti 2.0 pula. Kena asah laki bakat terpendam ni.

Semua orang pandai buat sesuatu itu, cuma perlu asah bakat yang Tuhan dah berikan tu. Itu saja. Just keep on learning okay.

Ready, 1 2 go! Posing sebelum mula kelas

Roti penuh 1 kotak. Kelas dah selesai
Bila kelas dah selesai, masing-masing teringin nak memiliki Bread Maker (BM) sendiri. Macam Kelas Meroti ni, tenaga pengajar menggunakan BM daripada Noxxa.

Tapi SisYat macam berkira-kira lagi untuk beli jenama ini atau tidak. Sebabnya, banyak jenama lain diluar sana yang setanding dengan jenama ini kan?

If anda boleh sarankan untuk SisYat brand apa yang paling best untuk diguna, boleh juga. Just drop your comment below ye :-)

Thanks in advance kesayangan semua!
Continue Reading

Tuesday, 19 November 2019

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee Membekalkan 9 Asi Amino Perlu Kepada Badan

Antara kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee ialah membekalkan asid amino perlu kepada badan.


Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Asid Amino?

Asid amino merupakan kimia protein blok binaan dan boleh dipanggil blok binaan untuk kehidupan. Tubuh kita dibangunkan oleh blok-blok binaan ini. 

Setelah diserap ke dalam badan, asid-asid amino ini akan digunakan untuk membentuk pelbagai jenis protein yang diperlukan badan seperti hemoglobin, enzim, hormon, dan otot. 

Dalam bentuk protein, asid amino merupakan komponen yang kedua terbesar (air merupakan yang terbesar) dalam struktur otot manusia, sel dan tisu. Selain protein, asid amino penting dalam proses pengangkutan neurotransmitter dan biosintesis.

Ia terdapat dalam sumber makanan seperti daging, susu, sayuran, buah-buahan dan bijirin kekacang.

Fungsi Asid Amino

Fungsi dan penggunaan asid amino lain bergantung pada asid-asid amino, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.

Jika anda tidak mendapat asid amino yang cukup dalam diet anda, kesihatan anda boleh terjejas. Asid amino penting yang rendah dikaitkan dengan gejala seperti keresahan, penumpuan yang lemah, keletihan, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormon.

Baca sini:

9 Asid Amino Perlu (Essential Amino Acid) Dalam ESP Shaklee.

Fakta Nutrisi Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Histidine - 340mg
  • Penting untuk pembahagian dan replikasi sel terutamanya pada kanak-kanak dan remaja yang sedang pesat membesar.

Lysine - 890mg
  • Bersama-sama dengan 2 lagi asid amino iaitu Leucine dan Valine untuk memperbaiki pemulihan otot selepas aktiviti senaman. 
  • Membentuk hemoglobin dan membantu dalam mengawal kadar gula dalam darah dan kadar tenaga. Juga terlibat dalam pembentukan pembekuan darah semasa pemulihan luka.

Methionine - 180mg
  • Membantu dalam proses metabolik, memecahkan lemak dan sumber utama sulfur dalam badan. Juga berperanan dalam menyingkirkan logam berat seperti merkuri dan timbal (lead).

Tryptophan - 180mg
  • Penting untuk penghasilan niacin dan serotonin yang penting untuk fungsi otak dan saraf yang normal. 
  • Serotonin penting untuk menggalakkan tidur, menstabilkan emosi, kawalan kesakitan, inflamasi, keradangan, peristalsis pada usus untuk penghadaman yang lancar dan sebagainya.

Leucine - 1,160mg
  • Merangsang pembebasan insulin daripada pankreas, melindungi otot dan meningkatkan penghasilan tenaga. 
  • Menggalakkan pemulihan tisu dan memperbaiki kulit.

Phenylalanine - 720mg
  • Dikaitkan dengan phenylketonuria (PKU). Tubuh menukarkan phenylalanine kepada tyrosine, iaitu sejenis lagi asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan protein-protein lain, bahan kimia otak, termasuklah L-dopa, epinephrine, norepinephrine dan hormon thyroid.

Valine - 650mg
  • Mempunyai kesan rangsangan dan diperlukan untuk metabolisme otot, pembaikan dan pembentukan tisudan memastikan kadar nitrogen yang mencukupi dalam badan.
9 asid amino perlu ini tidak boleh dibina dengan sendirinya oleh badan. Kerana itu, kita perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi 9 asid amino perlu ini untuk meningkatkan lagi  keperluan kesihatan badan.

Baca sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba produk promosi Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Monday, 18 November 2019

6 Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Bila bulan promosi ESP Shaklee, ramai yang akan borong seborong-borongnya. Salah satu faktor ialah mungkin harganya yang murah berbanding harga biasa.

Baca sini:

Selain daripada faktor harga, ESP Shaklee ni "hot item" setiap masa.

Percayalah! 

Entry kali ini SisYat kongsikan ada 6 kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee yang bakal menjawab kenapa ianya terlalu laku keras.

6 kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee



1. Kelebihan ESP Shaklee : Membekalkan 14gram protein Indeks Glisemik Rendah

Makanan yang mempunyai Indeks Glisemik (GI) yang rendah memberikan kesan rasa kenyang yang lama.

GI didalam di ukur dengan nilai 0 sehingga 100. Nilai 0 apabila makanan tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah dan nilai maksimum peningkatan nila glukosa dalam darah ialah 100.

Nilai Bacaan Indeks Glisemik (GI)
  • GI Tinggi (High GI) - nilai GI melebihi 70. Ianya merujuk kepada makanan yang mudah dan cepat dihadam dan ditukar menjadi glukosa dalam darah.
  • GI Sederhana (Medium GI) - nilai diantara 56 hingga 69
  • GI Rendah (Low GI) - nilai GI kurang daripada 55. Makanan yang mempunyai GI rendah menukarkan makanan kepada glukosa dalam darah secara beransur-ansur.
Berapa nilai GI ESP Shaklee?

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee hanya mempunyai nilai GI 39 sahaja. Iaitu berada pada kadar Low GI / GI rendah.

Kadar kenaikan paras glukosa yang terlalu tinggi dengan cepat selapas makanan adalah perlu dielakan kerana ianya memudaratkan kesihatan untuk jangka masa panjang.

Adalah disarankan untuk menstabilkan paras glukosa dalam darah dengan mengambil makanan rendah GI bagi mengelakan dan mencegah penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi, strok, kanser dan lain-lain.

Baca juga:

2. Kelebihan ESP Shaklee : Membekalkan 9 Asi Amino Perlu Kepada Badan

3. Kelebihan ESP Shaklee : Tinggi Kalsium Untuk Perkembangan Tulang dan Gigi Yang Kuat

Baca sini:

4. Kelebihan ESP Shaklee : Protein Soya Yang Tidak Diubah Secara Genetik

5. Kelebihan ESP Shaklee : Mendapat Penarafan tertinggi PDCAAS

6. Kelebihan ESP Shaklee : Membantu Menurunkan Paras Kolestrol Dalam Badan.

Baca sini:

Sekiranya anda berminat dan ingin mencuba Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee, anda boleh hubungi kami di talian 019-397 9157 untuk maklumat lanjut dan tempahan ataupun klik sahaja button Whats App di bawah sebelah kiri blog.

Your Bestie:
Hayati Suki (SisYat)
Pengedar Sah Shaklee
019-397 9157
COD Kapar / Klang
Pengeposan ke seluruh Malaysia dan luar negara
Continue Reading

Saturday, 16 November 2019

7 Mitos Mengenai Kacang Soya

Kali ini, SisYat kongsikan tentang 7 Mitos Vs Fakta mengenai kacang soya yang patut anda tahu.

Bukan semua kacang soya mempunyai kesan yang tidak baik. Yang penting sebagai pengguna, anda harus pandai memilih produk kacang soya yang terbaik.



1. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Membantu Meningkatkan Kesuburan Wanita?


Betul, kacang soya membantu meningkatkan penurunan kadar hormon estrogen wanita kerana kacang soya mempunyai khasiat isoflavon iaitu khasiat yang mempunyai kesan yang sama seperti estrogen.

2. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Mampu Kurangkan Kadar Peluang Kanser Payudara?

Betul. Selain daripada mengatur reproduksi, kandungan isoflavons dalam kacang soya meningkatkan antioksida vitamin C dan E sehingga melambatkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

3. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Menyebabkan Lelaki Menjadi "Perempuan"?

Kurang tepat. kacang soya tidak memberi kesan terhadap level estrogen dalam badan lelaki.

Baca juga:

4. Mitos Atau Fakta : Kadar Kalsium Susu Soya Lebih Tinggi Daripada Susu Lembu?


Kurang tepat. Kandungan kalsium dalam susu lembu (143g) lebih tinggi daripada kandungan kalsium dalam susu kacang soya (50g).

5. Mitos Atau Fakta : Kacang Soya Boleh Sebabkan Sembelit?

Kurang tepat. Kandungan serat dalam kacang soya sanagt tinggi dan membantu melancarkan proses pelawasan perut anda.

6. Mitos Atau Fakta : Kebanyakan Orang Alergic Kepada Kacang Soya?

Kurang tepat. Sebenarnya, tidak ramai yang alergi terhadap kacang soya seperti yang disangkakan,

7. Mitos Atau Fakta : Fermented Soya Lebih Bagus Daripada Unfermented Soya?
Kurang tepat. Sebenarnya, kedua-dua jenis samada Fermented Soy atau Unfermented Soy sangat mudah dihadam kerana kacang soya itu sendiri mempunyai kandungan serat yang tinggi.

Baca juga:
Adakah anda sudah jelas?

Semoga tiada lagi kekeliruan atau ketakutan untuk mengambil sebarang produk berasaskan kacang soya. Jangan risau.

Yang penting, anda tahu macamana untuk mendapatkan kacang soya yang betul-betul berkualiti.

Produk berasaskan kacang soya daripada Shaklee yang menjadi pilihan para pengguna selama ini ialah Energizing Soy Protein (ESP). Sangat berkhasiat dan mempunyai banyak kelebihan.

Baca juga:
Continue Reading

New Years Giveaway By Eikin Sofi


Syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini ialah:
❀ Warganegara Malaysia
❀ Wajib follow blog Eikin Sofi
❀ Follow Instagram, tekan @eikinsofi.
❀ Subcribe channel Youtube, tekan Eikin Sofi.

Cara-cara untuk menyertai:
❀ Mesti buat satu post bertajuk "New Years Giveaway By Eikin Sofi"
❀ Copy banner di atas dan backlink ke post ini 
❀ Tag 3 kawan blogger anda dan pastikan mereka tahu 
❀ Copy dan paste link post yang anda buat ni di ruangan komen blog berkenaan.

So, siapa yang SisYat nak tag ni ye..

Seperti biasa, 3 nama di bawah la SisYat nak ajak memeriahkan giveaway ni.
  1.  Eina Md Ali
  2. Ziana Eunos
  3. Atul Hamid
Okay kawan-kawan, jom join sama-sama.
Continue Reading

Penafian / Disclaimers

#1 Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

#2 Segala perkongsian kisah peribadi adalah HAK MUTLAK saya dan keluarga. Semuanya adalah berdasarkan pengalaman dan kenangan kami. TIADA berkaitan dengan yang hidup atau yang mati. HANYA KEHIDUPAN KAMI.