Monday, 26 January 2015

Sakit gigi yang amat (Part I)

Hai semua..

Gagahkan juga jari jemari nak berceloteh kat sini.

Hari ni hari ke enam bergelut dengan sakit gigi. Gigi geraham pulak tu.

Ya Allah, sakitnya Tuhan je laa yang tahu. So, hari ni yat decide nak pergi jumpa doktor gigi. Sepanjang hidup ni (3 series dah ni) tak pernah sakit gigi, tup-tup hari ni terpaksa merelakan diri berjumpa dengan doktor gigi.

Lepas buat review kat blog-blog dan juga pernah melihat doktor cantik ni dalam rancangan TV, yat ambil keputusan nak pergi klinik ni.

Pic: kredit to cikbidadarijahat.blogspot.com

Klinik Pergigian Siti Fauzian ;-)

What a wonderful clinic.Cantik sangat-sangat deco dalam tu. Pink and Purple dan staf dia pun ramah.

Yat sampai sana jam 9.30am dan paling best dapat parking betul-betul kat depan Old Town tu. Mungkin pagi sangat, so orang pun belum ramai lagi. Waktu operasi klinik ni sebenarnya 10.00am.

Kalau ada yang nak cuba service Dr. gigi ni, yat sarankan datang awal or buat appointment bagi mengelakkan 'susah' dapat parking ;-)

Doktor datang jam 10.15am. Its ok la walaupun menunggu lama sikit, sebab yat dapat jadi orang pertama. hehe

Dah jumpa doktor, rupanya sakit gigi yat ni bukan disebabkan lubang tapi akar gigi yang dah rosak. Doktor ada bagi cadangan samada nak cabut atau buat rawatan akar.

Rawatan akar ni tak ada di klinik Dr. Siti Fauzian, so kena cari klinik lain la. Dan kos pula RM1,000.00 +. Fengsannnn...

Memang tak laa kot. haha.. sebab doktor ada juga bagitau, rawatan akar tu tidak menjamin gigi akan pulih sepenuhnya. Buat apa nak membazir duit kan? :-)

Jadi, yat bagitau doktor yang yat nak cabut gigi geraham tu. Tak kisah la tak de gigi tu pun nanti, daripada menanggung sakit yang amat tu.. huhu

OK set. Next appointment, 28 Januari nanti tarikh yat cabut gigi tu. Kenapa tak boleh hari ni? Sebabnya, yat masih terasa sakit gigi. Gigi yang sakit tak disarankan cabut dulu. ;-)

Doktor bagi 3 jenis ubat "papain", "mafenamic acid (tahan sakit) dan "metronidazi le" untuk kurangkan sakit gigi tu. Semua ni RM40.00 include consultation fee :-)
Murah laa kan?? 

Pic: kredit to puanibushop.blogspot.com

Ni yat belanja korang bilik rawatan gigi kat klinik tu. Cantik dan sejuk mata memandang kan? In sha Allah, lepas cabut gigi nanti yat share lagi ye.

DaDa.... ;-)



Continue Reading

Thursday, 22 January 2015

Memburu Baby Carrier

Ini entry throwback.. hehe

Semalam punya cerita. Kawan ofis ajak yat keluar mencari baby carrier. Alasan? Sebab yat banyak ilmu pasal baby carrier.

Haha.. nak tergelak pun hadoo tau. Sebenarnya yat pun masih dalam proses mendalami ilmu-ilmu baby wearing ni. Sejak join group "Baby Wearing Malaysia" ni, yat memang dihantui untuk memiliki carrier yang super duper bermanfaat tu. ;-)

Jadinya, lunch hour tu kitorang pun keluar. Niat dalam hati hanya satu, nak terjah Fabulous Mom sahaja. Nak cari SSC (soft structure carrier). Bukan yat tau, tapi kawan tadi. hehe

Perjalanan diteruskan ke stokis Fabulous Mom Seksyen 7, Shah Alam.

 
Senang sangat nak jumpa. Blok belakang Butik Zawara je. :-)

Misi mencari SSC bermula, tapi yat tak teruja pun. Sebabnya, niat di hati nak beli Mei Tai sahaja. Jenis-jenis carrier ni nanti yat cerita next entry ye..

So, kak intan (kawan / officemate) tadi pun terjah rak SSC. Yang ada cuma jenama Pognea dan Ergo. Yang lain kehabisan stok. So yat biarkan kak intan dan pekerja FM tu deal harga. Ada diskaun tau untuk SSC ni.

Yat pula semestinya terjah breastfeeding accessories laa kan? hehe

Sempat laa juga rembat Jingle Jungle Milk Storage, Washable Bra Pads dan Milk Booster Choc. Habis laa juga dalam RM50.00+ kat FM ni. Orang yang beria-ia nak pergi tak pula shopping. Hehe
Daku yang terlebih-lebih. ;-)
Tak habis sini je. Kami ke One Baby World di Seksyen 13, Shah Alam pula. 
 

Sini lagi kecewa. Yang ada cuma Bjorne sahaja. Tapi banyak review yang cakap Bjourne ni bukan SSC tapi CC (crotch carrier). So, tak di galakkan guna untuk carry baby / toddler.

***pssttt..yang ni yat kena study lagi. tak sure sangat.:D
Tapi, kami tak akan pulang dengan tangan kosong. haha
Kami tekad untuk beli juga carrier untuk bujang kami yang dah masing-masing mempunyai berat 7kg, walaupun umur baru 3 bulan. Berat tau nak dokong..hehe
So, kami beli laa Autumn DELUXE Ring Sling macam kat bawah ni. Tapi color dark blue ;-)
Apa yang penting untuk beli Ring Sling ialah "RING" nya. Pastikan anda memilih Ring daripada aluminium dan BUKAN plastik demi keselamatan si manja anda. Aluminium ni lebih SECURE laa kan? :-)
Bila lipat, akan jadi macam ni Macam beg kecik ;-)
Ni laa Ring Sling yang kitorang beli :-)


Cantik tak? Bila dah letak baby Shaklee yat nanti, yat tempek kat sini ye:-)

Semalam dah try, tapi tak sempat snap pic. Sebab sorang-sorang. Hubby belum balik kerja lagi masa tu. Hehe

Ada yang nak share tentang baby carrier anda dengan yat, feel free untuk comment atau tinggal jejak ye. hehe


Continue Reading

Monday, 19 January 2015

Teknik POWER PUMPING yang POWER


Assalamualaikum readers,

Lama juga yat menyepi. hehe

Dah bersawang blog ni. Tapi tak pe, sekarang dah kembali dan akan terus berkongsi dengan anda.

Sekarang ni, yat dah ada pengalaman baru iaitu pengalaman dalam dunia penyusuan. ;-)

Entry pertama 2015 ni yat nak kongsi tentang teknik POWER PUMPING.

Rupanya ramai yang masih kurang tahu tentang teknik ini. Jadi yat "exsaited" nak berkongsi dengan anda semua. Lagi-lagi yang 'newbie' macam yat ni. ;-)

Kalau yang dah "expert" / "terer" mesti dah tahu la kan? hehe

Tujuan teknik Power Pumping ini adalah untuk meningkatkan semula penghasilan susu yang merudum.



APA ITU POWER PUMPING???

POWER PUMPING adalah 1 teknik mengepam untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. Ianya cara mengepam yang biasa tetapi dengan teknik tertentu. Ideanya adalah untuk meniru cara bayi menyusu. 


BAGAIMANAKAH CARA POWER PUMPING???

Ianya bergantung kepada 'breast pump' yang anda gunakan. Sekiranya anda menggunakan:-

Single pump - pam payudara sebelah kanan selama 10 minit kemudian pam payudara sebelah kiri selama 10 minit, ulangi mengepam payudara sebelah kanan 10 minit dan ulangi berselang-seli antara payudara kanan dan kiri berterusan selama 1 jam. 

Double pump - pam kedua2 belah payudara secara serentak selama 20 minit kemudian rehat selama 10 minit dan pam balik 10 minit rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

BILA MASA YANG SESUAI BUAT POWER PUMPING???

Boleh buat pada bila2 masa tetapi waktu yang terbaik adalah dari tengah malam sehingga subuh kerana hormon yang merangsang susu paling banyak dihasilkan pada waktu ini dan ibu juga kurang "stress" pada waktu ini jadi hormon oksitosin senang disingkirkan. 


SIAPA YANG PERLUKAN POWER PUMPING???

¤ Ibu yang kekurangan susu - punca kurang susu seperti "menstrual cycle", hormon tidak stabil, emosi terganggu, dll. 

¤ Ibu yang menyusukan anak angkat - teknik ini digunakan untuk merangsang penghasilan susu.

¤ Ibu yang relaktasi / ingin menyusukan semula anak setelah lama berhenti menyusu.


BERAPA LAMA BARU NAMPAK HASILNYA???

Setiap orang adalah tidak sama. Ada yang beberapa kali buat dah nampak perubahan ketara tapi ada juga yang agak lambat tetapi kebiasaanya dalam masa seminggu memang akan ada perubahan ketara. 

Jadi ibu2 semua haruslah bersabar dan teruskan mengepam ye. Jangan sesekali putus asa. Kena selalu berfikiran positif ok ;-) 
Dan yang penting kena konsisten mengepam. ;-)

Fikir yang anda buat semua ini adalah untuk si comel tersayang. Sebab susu ibu / susu anda adalah hak anak anda.

Tapi jangan ingat buat sekali terus dapat susu banyak mencurah2 yer. "No no no". Mungkin pada awalnya anda mengepam angin semata2 tapi seperti yang dikatakan tadi jangan putus asa, doa dan tawakal.


DAH BUAT POWER PUMPING TAPI SUSU MASIH SEDIKIT???

Tidak dinafikan memang ada ibu yang sudah berusaha tapi penghasilan susu masih sedikit. Kenapa jadi macam ni??? Cuba cek diri sendiri. Power Pumping is just a technique, dan usaha untuk mendapatkan susu yang meriah. 

Tapi, cara hidup ibu juga mempengaruhi penghasilan susu ibu tau. Antaranya:-

¤ Pemakanan yang tidak seimbang.

¤ Pengambilan air yang tidak cukup (minum sekurang2nya 3 liter air sehari)

¤ Ibu sentiasa kurang bertenaga, tidak sihat dan sentiasa penat.
Pemikiran negatif dan emosi sentiasa tidak stabil.

¤ Jarang menyusukan simanja secara 'direct'.

Sekiranya anda ibu-ibu yang mempunyai masalah sudu merudum tetapi ingin mengumpul stok EBM dan menghadapi masalah-masalah berikut, yat sarankan anda mencuba sesuatu. Contohnya dengan mengambil supplement sebagai tambahan.

Pelbagai supplement ada dipasaran sekarang ini, hanya di hujung jari anda. 

Tapi yat memilih supplement yang SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN iaitu SET MENYUSU SHAKLEE.

Alhamdulillah, setakat ini yat seimbangkan pemakanan, pengambilan air kosong, supplement dan DOA, hasilnya memang mengujakan. ;-)

Ini adalah antara hasil yang yat dapat kumpul dengan power pumping. Setiap satu sesi, yat dapat kumpul hampir 9oz.

Setiap hari bekerja yat akan buat 4x power pumping. Seoptimum mungkin. Tapi jika perlu mesyuarat atau turun ke tapak, terpaksa laa skip jugak. hehe


Hasil mengepam untuk 1 sesi di waktu pagi (waktu pejabat).


Hasil mengepam di hujung minggu pada waktu pagi.

Alhamdulillah, rezeki Darwish setakat ini sangat murah.

Anda juga boleh buat macam ni juga tau. Yang penting istiqamah dan jangan bandingkan hasil anda dengan hasil orang lain. 

Sedikit pun rezeki juga. Tapi kalau nak meriah, kena la lipat gandakan usaha. ;-)

Ingin mendapatkan konsultasi dari yat? Boleh je. Jangan segan nak hubungi yat ye.

SID Anda merangkap RAKAN PENYUSUAN ANDA
yat | ID: 866665
019 397 9157











Continue Reading