Saturday, 26 December 2015

My Shaklee Effect: Collagen Shaklee


My ‪#‎Collagenshakleeeffect‬

BerCOLLAGEN hanya pada penghujung November 2015. Belum habis sekotak, inilah hasilnya. Yat ambil 5 sachet pertama setiap hari. Yang ni yat dapat free masa pergi National Confrence 2015 ituhari. Shaklee kasi tau.

Then, yat beli sekotak untuk diri sendiri lepas terkena kesan dengan 5 sachet pertama tadi. Haha

Yang ni laa yat ambil selang sehari, tapi konsisten. Alhamdulillah, yat suka dengan kesan collagen ni pada kulit yat :-)

■ No filter

■ No make- up

■ Glowing + flawless

■ Kulit terasa lembut

■ Noda hitam pudar

COLLAGEN PROMO berbaki 6 hari lagi tau...

Sebab Shaklee ni tak de model khas untuk produk kesihatan No 1 ni, so diri sendiri laa yang menjadi modelnya. :-)

Dah tu, tak pasal-pasal kawan office di hantui dengan kesan collagen ni.. haha

Cepat-cepat rebut sebelum tamat harga promosi.

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang || Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Friday, 25 December 2015

Roti Hamlet Simple

Entry #throwback 18 Disember 2015

Hari Jumaat, 18 Disember 2015 merupakan hari Jumaat terakhir 2015 yang bekerja. Paham tak ayat yat tu?? Maksud yat, jumaat terakhir yang merupakan hari bekerja.

So, kami semua decide nak buat laa potluck sedikit.

Tak semua yang join the potluck, cuma kami yang ladies je. And boss kasi sikit duit untuk beli apa-apa. Potluck pun lebih kepada makanan untuk sarapan :-)

Masing-masing kami dah pening apa nak dibawa masa potluck tu. haha

Tapi yat decidde nak cuba bawa makanan Kelate laa.. haha..sokmo gitu tau. Tiap kali potluck, mesti makane kelate laa yang yat bowok.. hihi (tubik doh bahaso ibundo kelate ku saye..)

Korang tau tak apa tu ROTI HAMLET??? Jangan pula disebut roti helmet yee..hahaha..

Roti ni feveret yat tiap kali bulan puasa. Kat kampung yat, setiap kali bazar Ramadhan mesti ada penjual roti hamlet ni. Dan ayah yat akan selalu belikan roti ni untuk anak gegel dia ni berbukak puasa. Dari zaman anak dara, sampai dah jadi mak orang, ayah tak penah lupa nak belikan tiap kali kami balik berpuasa di kampung.. (rindu ayah.. huhu)
Ini rupa ROTI HAMLET tu.. (gambar ni ihsan google)


Bila bawa masa potluck ituhari, menu ai yang habis dulu tauuu.. Diorang rupanya tak pernah makan, tapi sekali dah rasa, masuk dengan tekak diorang. Sedap katanya..hehe

Kalau nak tahu, roti ni cuma senang dijumpai di Kelantan dan Terengganu. Negeri lain agak susah, sebab yat sendiri pun dah 10 tahun kat Selangor ni, tak pernah jumpa roti ni. Walaupun di Bazar Ramadhan ataupun di pasar malam.

Resepinya, jom yat kongsi.


Bahan-bahan:-



1. Roti panjang (macam dalam gambar tu) - tapi utk potluck tu yat cuma pakai roti keping Gardenia je. Sebab tak jumpa roti panjang ni..hehe

2. Kaya

3. Jagung manis

4. Telur - Jika guna roti panjang, lagi sedap guna 1 biji telur untuk seketul roti.

5. Butter / marjerin


Cara membuatnya:-

Tak payah, so simpleee... Sebab yat guna roti keping tu.. Just pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau-kacau kasi sebati telur tu.

Tuang telur atas kuali leper (yat pakai kuali menggoreng je ituhari), agak-agak telur dah separuh masak, kemudian letak sekeping roti atas telur tadi. Biarkan seketika sehinggan separuh garing atau telur dah melekat dengan roti, then angkat.

Sapukan kaya dibahagian telur tadi. Kaya tu jangan terlampau banyak, agak-agak nak manis macamna (sesedap tekak laa), kemudian sapu laa jagung manis. Jagung tu, makin banyak lagi sedap.



Taraaa..dah siap.. Hidang dengan teh 'o' panas..memang sedap tau. 

Adik Awish pun makan. Abg kurang sikit tapi still boleh makan.. hehe

Papa??? Of course laa puji..sedap katanya. Sebab dah lama tak makan kot. Takpun sebab nak ambil hati bini dia..hahaha.

Tak kisah laa..janji habisssss!!! hihih

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang || Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia 
Continue Reading

Thursday, 24 December 2015

Tebus Point Drypers untuk Abang Dasuki

Hai mommies...

Buat apa time cuti panjang ni? Yat and anak-anak duduk rumah je sebab papa kerja. Walapun public holiday :-)

Okehh.. nak tanya, mommies semua pengguna Drypers tak?? Kalau mommies memang pengguna Drypers, yat nak kongsi dengan anda semua. Nak ajak mommies jadi ahli Drypers Baby Club.

No need to pay okayyy!! Free registration.

Mommies tau tak yang Drypers ni ada sistem point / mata? Alang-alang dah selalu beli kan, apa salahnya terus jadi Ahli Kelab. Sekurang-kurangnya boleh laa tebus apa-apa untuk baby kan?


Yat memang pengguna Drypers sejak Abg Dasuki lagi tau. So, yat memang register la tapi selepas dah ada Adik Darwsih. Agak lewat juga, tapi its ok. Better late than never kan?? :-)

Nampak tak Point yat tu. Sikit jaa..tapi masih ada beberapa bungkus Drypers yang belum sempat nak key in lagi. In Sha Allah, makin bertambah nanti point tu..hehe

Macamana nak REGISTER?

Bagi kawa-kawan yat yang berminat nak jadi sebahagian dari ahli Drypers Baby Club, jom tinggalkan emel anda di ruangan komen. Yat akan invite anda :-)


Hari ni yat dah cuba untuk tebus point yang ada dengan 1 mini pack XXL Drypers untuk Abg Dasuki. Berjaya tauuu... Tunggu parcel je sampai :-)


Siapa pengguna Drypers.. Jom laa jadi ahli.. :-)

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang || Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia 
Continue Reading

Wednesday, 23 December 2015

Famili Time: Taman Botanik Back to Mother Nature

Entry #throwback 6 Disember 2015

Famili time ni kami buat hari Ahad lepas. Bersama-sama dengan kawan-kawan pejabat En.CintaHati. Perancangan dibuat 3 hari sebelum, thats mean hari jumaat yat dah kena prepare 'menu' untuk dibawa. ;-)

So, hari Sabtu tu awal pagi yat dah bangkit. Sediakan menu untuk berpiknik :-)

Pilihan En.CintaHati hari tu nak makan mee goreng dan pilihan bujang kesayangan mama nak makan roti sandwich telur.

Yesss.. sudah pasti laa mama buatkan untuk both hero besar ni. Adik Awish makan semua jaaa :-)

9.30 pagi kami dah sampai Taman Botanik Negara Shah Alam ni. Ya Allah, ramai sungguh manusia. Maklum lah hujung minggu, tambahan pula musim cuti sekolah kan. Memang ramai dan meriah :-)

Bayaran masuk adalah RM3.00 setiap orang. Untuk abg Dasuki dan adik Awish adalah percuma sebab untuk umur dibawah 6 tahun, masuk adalah PERCUMA. Nak tahu lebih details fee yang dikenakan boleh tengok SINI

Masa kami pergi tu, aktiviti di kolam mandi dan rumah 4 musim tidak dibenarkan. Kolam mandi telah ditempah khas oleh sebuah agensi untuk 'Family Day' manakala rumah 4 musim dalam persediaan untuk perubahan musim kepada musim sejuk. So, dua aktiviti dah 'out'.

Memandangkan kami membawa dua anak kecil, so En.CintaHati kata kita pusing-pusing dengan basikal. Tapi makkk oiii..kena beartur panjang tau nak register basikal. Masa tu berebut-rebut laa mak pak yang ada anak kecil nak ambil basikal yang ada kerusi. Senang nak letak kesayangan masing-masing. Dan sudahnya, kami tak dapat sebiji pun.

Owhh..lupa nak bagitau, fee untuk 1 jam pertama sewa basikal adalah RM10.00 tau dan jam berikutnya adalah RM2.00. Kalau nak jimat, agak-agak laa ye nak tunggang berapa lama. hehe

Kami pula decide nak exercise kaki laa yee.. Apa lagi, jalan kaki maaa... Nasib baik papa dah standby bawa stroller adik Awish. Okay laa jugak.. Sorong je dia dalam tu. Kalau tak, mau ber'katang' tangan papa mama dokong 11kg adik Awish.. (menangissss....)
1st check point kami - Singgah Breakfast
Tengok laa tu..Ketiga-tiga hero yat kelaparan. haha.. Mau tak lapar, jalan kaki jauh jugak tau dari entrance nak sampai ke gazebo ni. Nampak tak stroller tu. Nasib baik papa pesen oarang yang sentiasa bersedia. hihi
Haiwan pertama yang dilihat - Burung Kakak Tua
Yang bestnya, burung ni pandai ajuk orang cakap. Bila abg Dasuki bagi salam, dia tiru. Bila adik Awish menjerit, dia pun jerit. haha
Lepas dah habis tiru kakak tua bercakap, kami peri tengok Iguana pula. Besaq laa jugak, tapi abg takit nak masuk dekat. "Geli laa mama, cicak ni besar" 
Tengok laa.. muka geli dengan Iguana!!
Panjat bukit sikit, kita gi tengok rusa pula. Banyak ekor juga tau. Dua kandang tempat diorang letak rusa, tapi sayang tiada penjagaan sewajarnya. Kandang tak dibersihkan dengan baik. Bau kurang menyenangkan mencucuk hidung. Yat rasa, kalau penjagaan lai baus dari ni, lagi maju dan membiak rusa ni.

Adik Awish berani tau bagi rusa ni makan. Hulur sendiri, tapi abg lari jauh-jauh. Takut rusa gigit dia. Masa adik bagi makan pun dia pesan "hati-hati adik, nanti rusa gigit tangan adik".. hahaha
Tengok kuda kecil pulak. Macam biasa, abg dok jauh sikit :-)

Dah tenok-tengok semua binatang, kami gerak ke taman-taman yang lain. Next, nak  tempat perkampungan setiap negeri di Malaysia. Entah dah berapa KM dah kami jalan. Mak Pak macam larat lagi laa, tapi abg dah merengek. "Penat kaki abg ni mama. Jom laa naik bas"

Memang tak sampai pun perkampungan tu. Sampai simpang je, mama berhenti then pergi dapatkan aiskrim Cornetto untuk abg. Just sedikit imbuhan sebab dah berjaya jalan sejauh itu. :-)
Berpeluh laa jugak..Lencun tau..

Dah on the way nak balik ke 'entrance' mula-mula tadi, abg kembali merengek nak naik bas. Lenguh kaki agaknya. Tapi bas yang lalu semuanya penuh-penuh belaka. Nasib baik kami terserempak dengan kumpulan 'monkeys' ni. Abg yang tak pernah "face to face'' dengan monkey, terus eksaited. Adik pun sama. Lagi-lagi jumpa yang ada baby monkey tersangkut kat perut mama monkey.

Ketawa abg tengok. Macam adik katanya. haha
Nampak monkey - terus nak buat kawan & bagi makanan.
Ramai tau.. siap bawa gengg!!!
Papa and abg punya laaa murah hati, kongsi sandwich sedap mama dengan monkeys.. Adoiiiii..fingsan sekejapp..hahaha

Muka puas dua beranak dapat kongsi sandwich dengan mokeys :-)

Ralit tengok monkeys makan...
Lama juga kami di Taman Botanik ni. Dah habis pusing-pusing, next destinantion adalah Kolam Akuatik Shah Alam. Upah abg sebab masa pergi Taman Botanik tadi dah bagitau dia ada kolam. Boleh mandi, tapi kan tak de rezeki. Hehe

Of coz laa sebelum pergi mandi kolam, kami sejukkan tubuh dulu. Lokasi nak sejukkan tubuh pun abg yang pilih. Mana lagi, KFC Seksyen 7 laa kami.
Muka puas dapat jugak berenang kat kolam
Adik pun eksaited. Pertama kali masuk kolam ni tau..
Mana gambar mama??? 

Hahaha.. mama kan 'photographer'..mana nak sempat ambil gambar sendiri.. Tak laa..gambar mama ada dalam phone papa, tak sempat nak transfer masuk PC lagi. hehe

Okehhh..so, parents yang tak tahu nak bawa anak-anak pergi mana setiap hujung minggu boleh laa bawa ke Taman Botanik Shah Alam ni. Suasana memang "back to nature" dan yang paling best kos adalah di bawah bajet.

Kami cuma spend RM50.00 (plus minus) termasuk lah ke Pusat Akuatik dan juga makan KFC. Bukan kami kisahkan berapa belanja yang keluar, tapi betapa happy nya muka abam dan adik hari tu. :-)

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang || Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Sunday, 20 December 2015

Bukan Sekadar Lecithin

Hai semua.. apa khabar??

Hari ni yat nak kongsi dengan anda tentang Lecithin. Item promosi juga tau. Ingat tak yat pernah 'up' kan kat entry SINI.

Kalau anda semua nak tau, Lecithin ni bukan sekadar lecithin biasa. Banyak 'rahsia' yang tersimpan dalam sebotol lecithin tu tau.

Kenapa anda perlu memiliki LECITHIN PROMOSI ni??

1. Pemecah LEMAK yang pantas

2. Menyerap nutrien sel dengan baik.

3. Menghalang pembentukan LEMAK jahat.

4. Menghalang pembentukan batu karang.

5. Mempertingkatkan daya ingatan.

6. Menghalang tekanan darah tinggi.

Itu antaranya sahaja tau. Kalau nak rasai keberkesanannya, JOM REBUT pada harga promosi ni. Lagi 10 hari je harga promosi ni 'available'. 

Selepas 31 Disember 2015 nanti, harga akan kembali normal. Banyak bezanya tau!!
 
So, kalau nak segera untuk masalah di atas dengan penuh penjimatan, jangan malu-malu hubungi yat ye :-)



019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang || Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Saturday, 19 December 2015

Mama Ikan Abang Dah Mati

Uishhh.. Bersawang sudah blog ni. Dah seminggu tak ada entry baru.

Entry ni nak cerita dukalara anak bujang yat yang kehilangan ikan emas kesayangan dia. Dulu kami beli tiga ekor.

2 tahun lepas. Masa tu dia dapat idea nak bela ikan bila tengaok cerita Upin Ipin episod ikan laga. Terus request nak ikan.

So, papa belikan dia ikan emas tiga ekor dengan sebuah akuarium sederhana besar. So, setiap hari dia akan bagi ikan dia makan. Akan bagitau papa bila masa air kotor and nak kena tukar air baru.

Bila malam ni, di saat mama sedang 'coaching online' dengan Master Shaklee, dia datang dekat mama.

"Ikan abg dah tak berenang. Dah tidur macam tu. Dah mati"

Mama tengok je dia. Biar betul!! Bila pergi tengok, Ya Allah..memang betul. Dah keras kejung dah ikan emas tu. Memang dah mati.

"Abg nak ikan abg. Abg sedih. Mama, abg nak ikan baru"

Kesiannya anak mama. Dua tahun dia jaga ikan emas ni. Sudahnya, malam ni malam terakhir ikan tu dengan dia.

Mama papa janji nak ganti ikan baru, tapi die tetap ulang ayat sama "Abg nak ikan tu juga. Ikan tu ikan abg. Tak nak ikan baru"

Huaaaa..macamn ni????

Adik adalah punca segalanya. Ada ke patut adik pergi letak cop mama dalam akuarium abg. Habis airnye jadi biru.

Kesian ikan abg..


Continue Reading

Saturday, 5 December 2015

Collagen Shaklee: Ligamen Lutut Koyak

Entry ni nak mkongsi lagi kebaikan mengambil Collagen Shaklee ni. Bukan setakat untuk kulit cantik je, tapi bagus untuk masalah ligamen lutut koyak.

Jom yat share dengan anda semua bagaimana Collagen ni membantu pengguna setia Shaklee dalam mengembalikan kesihatan lutut beliau.

Sebut kolagen, mesti byk kaitan dgn Cun dan Cantik..normal lah tu sebab dh byk org buat treatment mcm2x style untuk kolagen ni esp untuk beauty2x gitu..
.
Adakah sy consume Collagen untuk cantik??opss..tu bonus yang dapat kulit licin+maintain tegang..
sy consume sebab lutut!!
.
9 tahun lepas, semasa masih aktif berBola Sepak, lutut kiri diuji dgn ACL!putus ligamen all over lutut menyebabkan 80% damage menyebabkan lutut sy 'longgar' ; bertongkat 2 minggu tapi takut nk g operate..tahan2x bertahun biar je lutut cmtu...efeknye? susah nk jalan jauh dan angkat barang berat sambil jalan..pasti rasa sengal dan kebas waktu malam..nk jogging atau aktif berjalan sambil bw beg berat serta membuat beberapa aksi bersukan yang gunakan lutut, xdapat dibuat secara kasar dan aktif.walaupun begitu..alhamdulillah..masih ada kaki..sy gagahkan juga
.
Tahun 2012 br kenal Collagen.tapi x consume..
lagi~mula aktif sejak Jan 14!selepas tahu yang collagen ni bisa diperlukan untuk kekuatan Rawan..consume2x dan alhamdulillah, sy dapat rasakan lutut kiri jadi lebih kuat dari sebelum..walaupun dh lama sy xpi checkup untuk tgk condition lutut...since sy mampu berjalan jauh tanpa rasa sengal dilutut untuk jangka masa
lama..dh ckup syukur sgt...esp masa dukung Faheem..mampu
bertahan lama dan berjalan sambil
mendukung dan menggalas beg
(agak2x dlm 30kg la beban dibawa)..still
steady..lutut xgegau la
kirenye

Alhamdulillah..side effect
lain? Kulit Gebu? haha..kne rasa sendiri la perbezaannye

yang penting, jaga kesihatan sebelum
sakit..inshaaAllah 
Beliau adalah Presidential Master Firdaus, 'datuk' Shaklee yat dalam keluarga besar Shaklee ni.

Kalau anda mengalami masalah seperti beliau, yat sarankan anda mulakan sachet pertama anda dengan Collagen promo hari ini.

Jom yat belanja lagi satu testimoni kesan Collagen Shaklee kepada masalah ligamen lutut terkoyak ye :-)

 Cubalah hari ini, In Sha Allah, anda pasti teruja :-)

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang . Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

Thursday, 3 December 2015

Collagen Shaklee: Kulit Muka Terasa Menegang

Penangan promo Collagen bulan ni. Hari ni yat nak belanja lagi kesannya kepada kulit muka selepas lima hari menggunakannya.

Kesan jerawat lama pun makin pudar.
 
Dah, jangan tunggu-tungu lagi. JOM rembat Collagen Shaklee ni hari ini. 
 


019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang . Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia

Continue Reading

Collagen Shaklee: Jeragat Awak Dah Pudar

Haiiii semuaaa...

Tak sabar nak kongsi testimoni ni dengan moms dan kawan-kawan semua. Suka tak kalau suami puji??

Lagi-lagi kalau suami ni jenis yang 'payah' nak puji bini, Kan??

Kerana Collagen, akhirnya..suami puji juga. Siapa yang tak suka kan??


Suami: Dah nampak perubahan

Isteri: Dekat mana? Dekat mana?

Suami: Dekat kulit muka, jeragat awak dah nampak pudar.


Kembang setaman tak????

Isteri cantik, bukan untuk orang lain. Untuk suami juga. Kalau suami puji, lagi laa berkobar-kobar nak cantik kan.

Itu yang penting kena dapatkan 'kesan' tu.. hehe





019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang . Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Wednesday, 2 December 2015

Collagen Shaklee: Jeragat dan Parut Hilang

Assalamualaikum semua..

Bulan ni promosi Collagen Shaklee kan, so hari ni yat nak belanja anda semua dengan testimoni seorang pengguna yang merupakan ibu kepada tiga anak kecil.


Cuba tengok gambar yang sebelah kiri anda. Itu adalah gambar sebelum Puan Sya ini mengambil keputusan untuk mencuba Collagen Shaklee.

Apa yang anda nampak? Apa komen anda? Kulit kusam, berjeragat, dan bintik-bintik hitam menguasai wajah beliau.

Tetapi selapas mencuba 3 kotak Collgen Shaklee iaitu selama 6mingu, hasilnya adalah seperti gambar disebelah kanan tersebut.

Kulit halus
Tiada lagi jeragat
Tiada lagi kuit wajah kusam

Kata beliau, "dah bertahun-tahun dengan jeragat ni. Semakin teruk bila mengandung. Menjadi-jadi. Kesan utama Collagen Shaklee nii... Sangat terasa kulit kita lembut jee...Semakin cerah, bukan kat muka jaa. Tapi semua-semua. Kesan calar..sunburn..semua takde dah.. Sebab saya dulu memang ahli persatuan..aktif berjemur..khemah sana sini"
Waaa..suka dia bila Collagen Shaklee menjadi asbab untuk dia mendapat kulit wajah yang super duper halus dan glowing.

Anda nak cuba juga???

Meh borak-borak dengan yat jom.


019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang . Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Collagen dan Lecithin Item Promosi Penghujung 2015

Assalamualaikum..

Entry pendek untuk makluman semua yang obses untuk menambahkan keanjalan kulit dan kelihatan muda belia. hehe

Entry ini yat cuma nak kongsi item promo untuk bulan Disember 2015 ni.

Rugi kalau tak rembat sekotak tau. Kalau tak nak sekotak, ambil tujuh terus pun tak pe, hehe


 
Jom sini yat share dengan anda semua harga jimat untuk satu kota Collagen Shaklee dan Lecithin Shaklee bulan ini.

Rugi sangat tau kalau tak rebut peluang masa promosi ni.

019 397 9157
Yat Hayati
Your Trusted Shaklee Distributor
COD Klang . Shah Alam
Pengeposan ke seluruh Malaysia
Continue Reading

Saturday, 14 November 2015

Kursus Turapan Jalan Day 1

Assalamualaikum... selamat berhujung minggu semua.

Minggu ni kat tiada hujung minggu. Sedihhh tau. Hehe. Demi tuntutan kerja hakiki, segala masa bersama keluarga yat korbankan. Tapi, bukan selalu pun kan? Hari ni je..

Hari ni, yat dan dua orang ofismate lagi menghadiri kursus turapan jalan yang mana telah diwajibkan kepada semua staf JKR oleh Dato' Pengarah JKR Selangor. So, nak tak nak..suka tak suka.. memang WAJIB la kami pergi bila nama dah naik kan? Hehe

Yat suka kerja yat sekarang (memang dari kecik lagi nak jadi Ingenurs kan!!), so yat suka bila kena pergi kursus yang melibatkan penambahan ilmu dalam bidang kerja. Best hokayyy!

Kursus turapan jalan yang yat pergi ni lebih kepada macamana nak memantapkan lagi cara kerja dan menjaga kualiti jalan-jalan di Malaysia ni.

Seronok tau. Kita akan lebih mengenali jalan-jalan dan mengetahui apa punca masalah kerosakan jalan. Kenapa? Mengapa? Semua tu pasti akan terjawab kalau kita penuhkan ilmu di dada dengan ilmu turapan ni.

Okehhh..tak mau cerita dulu pasal tu. Dah habis kursus baru yat kongsi ye.

Hari ni bangun macam hari bekerja biasa laa. Sikecik ni, macam tahu je mama tak cuti hari ni so dia pun melekat je. Hihi

Bangun pagi masak breakfast, bihun goreng dan masak nasi dengan sayur lemak bayam untuk Awish, Abang Dasuki dan sepupu @ penjaga diorang hari ni.

Jom layan gambar je laa ye..Panjang pula kalau nak tulis dari pagi sampai petang. Haha (padahal mood ke laut sebab penat..hihi)


Awal pagi dah keluar. Semangat punya pasal. haha


Makan bihun goreng pun dalam kereta. Satu mangkuk dua orang. Romantik laa sangat. hihi   


My milk booster & energy booster


Tekun tak????  


Pembukaan @ warm up dari Pengarah JKR Selangor, Dato' Ir. Hamizan B. Inzan

Penceramah kursus, Ir. Hizam. One of my bosses in JKR HQ

Office mate yang kusyuk.. 
Day 1 memang best. Seronok sangat sebab rupanya selama ni banyak tindakan yang dibuat hanyalah berdasarkan amalan turun temurun. Tak sesuai langsung dengan spesifikasi tau.

Tak pe..esok sambung tambah ilmu lagi. hehe

Nak rehat dulu. Nak zzz awal. haha


Continue Reading

Friday, 13 November 2015

Peluang Jana Pendapatan Paling Mudah

Assalamualaikum semua..

Entry ni khusus untuk anda yang sedang mencari idea untuk memulakan perniagaan sebagai 'side income' keluarga. Lebih-lebih lagi jika anda sudah berdaftar sebagai Keluarga Shaklee.

Sangat mudah.


Kenapa??

1) Anda sudah berdaftar dan sebelah kaki sudah berada dalam dunia perniagaan suplemen. Cuma perlu mulakan sahaja.

2) Anda adalah testimoni kerana anda sendiri pengguna produk Shaklee. Lagi mudah untuk berkongsi dengan yang lain.

3) "Pejabat" anda hanyalah telefon pintar sahaja. Kerana hanya dengan telefon sahaja anda boleh berhubung dengan pelanggan dan rakan niaga anda. Pergi kelas bisnes pun dalam talian je tau.

4) Tidak perlu simpan stok. Tidak perlu ke pejabat pos untuk membuat penghantaran. Semua ni Shaklee akan uruskan. Anda cuma perlu klik..klik..and klik maklumat pembelian dengan terperinci. Then...taraaaa..Shaklee hantar terus ke depan pintu ye...

5) Based bisnes ini lebih kepada ONLINE. Jadi, siapa pun anda..suri rumah, pelajar universiti, pekerja swasta / kerajaan, anda layak untuk rebut peluang ini. Bisnes Shaklee adalah untuk semua. Suami & isteri. Kakak & adik.
Material untuk mulakan bisnes bila dah berdaftar sebagai ahli.
6) Produk yang telah dikenali dan telah lama didunia dan menjadi pilihan setiap rakyat Malaysia. NO worries hokayyy! ☺

So, jangan risau ye kawan-kawan. Bisnes Shaklee bisnes yang modalnya kecil tapi hasilnya besar. Dan yang paling best, bisnes sepanjang zaman. Hehe

Jom mula sekarang. Boleh topup "kebocoran" sana sini bajet bulanan kan? Hehe..

Jangan lupa hubumhi yat ye!!

9
Continue Reading

Wednesday, 11 November 2015

Kek Coklat Karamel Kukus Yang Simple dan Mudah

Yeayyyy!!!

Super duper excited sebenarnya bila pertama kali yat buat resepi ni terus menjadi. Dan yang paling best bila anak bujang kesayangan suka sangat makan kek ni.


Ya Allah..nikmat sungguh perasaan tu bila tengok dia dok punggah kek coklat karamel tu dari dalam peti ais.

Sedap bila makan sejuk-sejuk.

Dah lama nak buat, tapi asyik tertangguh je. Lagi satu risau takut tak menjadi dan tak sedap. hehe

Tak sangka pula, first time buat terus menjadi. Terima kasih tuan resepi ni. :-)
Credit for her hokayyyy..

Jom kongsi resepi :-)


KEK COKLAT KARAMEL MOIST KUKUS
Resepi asal : Kak Yana Shaiful


BAHAN KARAMEL
STEP 1:
2 sudu gula pasir di tabur dalam loyang

STEP 2:
Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
Masa ni sila jangan dikacau dengan anak-anak ye. Haha.. Nanti gulanya terlebih hangus dan akan ada rasa pahit manis karamel tu nanti. Yat dah terkena. Sambil meng'karamel' gula, sambil pujuk Darwsh menangis nak susu. haha
Sudahnya, pahit manis laa jadinya karamel tu. Tapi sedap tau rasa macamtu. :-)


STEP 3:
Bahan B
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur ( putih & kuning )


STEP 4:
Kacau perlahan bahan B. Make sure jangan berbuih!.. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.


STEP 5:
Kukus selama 15 minit.. Nak guna kaedah steam bake pun boleh. Tapi saya lebih suka guna kaedah kukus sebab lagi senang.


BAHAN KEK COKLAT MOIST

Bahan A:
1 cawan serbuk koko (jangan terlebih nanti pahit!)
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA PENYEDIAAN

Satukan semua bahan ke dalam periuk, kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dengan api perlahan sambil kacau hingga sebati. Padamkan api dan rehatkan sekejap.


Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan diatas di ayak

Bahan C:
4 biji telur- pukul dgn whisk, mixer atau blend (yat blend je, lagi senang dan cepat)


CARA PENYEDIAAN

Satukan Bahan B dan Bahan C berselang seli dengan Bahan A dan gaul sebati dengan menggunakan senduk. Yat masukkan dalam bekas lain. Mula-mula letak bahan A, then Bahan B. Gaul-gaulkan dan masukkan Bahan C. Gaul lagi bagi sebati. Ulang-ulang la sehingga bahan A,B, C tu habis ye.

Kemudian, tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Kukus selama 40 minit sehingga masak. Nak tahu dah masak ke belum, cuba cucuk dengan lidi sate atau garfu. Kalau tak melekat, maksudnya dah masak la tu.

Dah masak, rehatkan sekejap pada suhu bilik. Dah sejuk nanti baru boleh terbalikkan. Tak boleh terbalikkan masa kek panas sebab kek dan karamel boleh pecah nanti. Kemudian sejukkan dalam peti ais dalam sejam dua.

Dan....Sedia untuk dimakan!

Sedap weeeeiii... Tak caya, cuba laa buat. So simpleee okayyy!! (^____*)






Continue Reading

Tuesday, 10 November 2015

Petua Banyakkan Susu Ibu

Assalamualaikum mommies jelitawan...
 
Hari ni yat nak kongsi tentang tips / petua untuk memperbanyakkan susu ibu secara alami. Tips ni yat terima melalui email daripada Mother First Choice (kredit untuk beliau), jadi yat nak kongsi dengan anda pula.

Sebelum ni, yat pernah 'up' entry berkaitan petua banyaakan susu ibu di SINI.
 
Air susu ibu yang banyak mesti menjadi keinginan semua ibu yang mempunyai bayi. Jadi inilah cara banyakkan air susu ibu dan dijamin 100% semulajadi.

1) Daun bunga melur dan daun pucuk manis

  • Gilingkan daun bunga melur atau pucuk manis hingga halus dan tampal di keliling payudara di pagi hari. Jangan lupa cucikan bersih sebelum susukan bayi.
2) Kacang tanah
  • Mengandungi protein, zat besi, vitamin E, kalcium, vitamin B dan fosforus yang tinggi. Baik untuk penghasilan susu ibu. Digalakkan mengambil kacang tanah bersama-sama susu kambing.
3) Longan kering
  • Ambil segenggam longan kering, basuh dan rebus bersama 3 cawan air hingga kembang. Jadikan minuman harian.
4) Daun Sirih
  • Ratakan minyak kelapa ke atas daun sirih, layurkan atas api kecil hingga layu. Dan, tunggu sejuk sedikit dan tuam di bahagian payudara.
5) Halba dan jintan hitam
  • Bersihkan dahulu, kemudian ambil 1 sudu halba atau jintan hitam, tuang air panas dan rendamkan seketika. Kemudian, tapis dan minum airnya.
6) Susu
  • Jadikan rutin, minum susu sebanyak 3 atau 4 hidangan dalam sehari.
7) Lobak putih
  • Kisarkan dan minum airnya. Atau, masak seprti sayur air atau sayur lemak dan makan dengan nasi panas.
8) Nasi panas, halia muda dan air asam
  • Makanlah nasi panas berlaukkan halia muda yang ditumbuk dan dicampurkan sedikit dengan air asam.
9) Daun betik muda
  • Pilih daun yang muda, kemudian basuh bersih dan rebus. Setelah sejuk, minum airnya 2 hingga 3 kali sehari.
Tapi tak semua petua kat atas ni serasi dengan badan ibu-ibu, jadi perlu 'try and error'. Walaubagaimana pun, jika anda hanya mengambil atau mengamalkan cara traditional untuk banyakkan air susu ibu, tanpa amalkan konsep 'supply dan demand' sepenuhmya, maka air susu tak akan memancut-mancut keluar dengan meriahnya.

Ingat ye...

Paling penting susukan bayi sekerap mungkin, 2 jam sekali. Jika sudah mula bekerja pamlah sekerapkan mungkin dan konsisten. Sekurang-kurangnya 3 jam sekali. Ingat, jika anda 'skip' sesi mengepam akan menyebabkan susu badan akan semakin berkurangan. 
 
Dan jika ibu-ibu rasa 'renyah' nk amalkan tips alami tu, boleh cuba ambil suplemen yang mudah. Yang terbukti berkesan, selamat dan juga mesra alam. Yat sendiri telah alami kesannya dengan Set Menyusu Shaklee.
 
Alhamdulillah, Darwish dah berumur 1 tahun 1bulan dan yat masih dapat 8-10 oz setiap sesi mengepam.
 
Ibu-ibu juga boleh. Yang penting, apply konsep 'DEMAND vs SUPPLY' dan 'POWER PUMPING'
Continue Reading

Monday, 9 November 2015

Vitamin C Shaklee Murah dan Jimat

Assalamualaikum..

Sini yat nak kongsi dengan anda semua ni. Tak nak laa simpan sorang-sorang kan kalau bab jimat dan murah ni. Kena share..lagi-lagi kalau kita ni sama-sama mengamalkan Shaklee.

Apa yang jimat dengan Vitamin C ni? Apa yang murah??

Credit BLOG ini

1) Harga Berpatutan dan Berbaloi.

1 Botol RM92.50 - Non Members

1 Botol RM78.44 - Members

Yang tak berdaftar sebagai 'Members' jangan la pula nak minta harga RM78.44 tu ye. Kalau nak juga, boleh segera 'sign up' dengan yat. Klik SINI untuk lebih lanjut.


2) Kuantiti yang Banyak

1 botol Vitamin C Shaklee mengandungi 180biji tablet. Banyak tuuuuu!!!


3) Tahan Lama

1 botol yang mengandungi 180 biji tablet akan tahan sehingga 180 hari. Kalau kita katakan 1 bulan (30 hari), sudah pasti 1 botol akan tahan sehingga 180 hari ataupun 6 bulan. Ini yat ambilkira anda hanya amalkan 1 biji setiap hari.

If ambil lebih dari 1 biji, maka singkatlah masanya kan??

Lama kan?? Paling tak pun, kita dah boleh menabung untuk beli 1 botol yang baru dalam tempoh 6 bulan tu. hehe


4) Hanya RM0.50 sebiji

Harga 1 botol adalah RM92.50. Harga sebiji yang anda belanjakan untuk kulit cantik dan kesihatan menyeluruh cuma RM0.50 sahaja sehari.

Ini kalau anda tidak berdaftar?? Jika anda berdaftar dan ahli Shaklee seumur hidup, harga 1 biji cumalah RM0.44 sahaja. 
 

5) Kesan seawal 1botol jika konsisten
 
Jika anda konsisten dan amakan tanpa 'cilok' anda akan rasai kesannya selepas 1 botol, In Sha Allah, sebab yat dah amalkan begitu. Dan hasilnya memang superbbbb!!
Nak tengok shaklee effect yat?? Klik SINI ye.

Continue Reading

Sunday, 8 November 2015

Jom Konvo Lagi

Inilah yang paling best bila ada anak buah yang lebih kurang ja umurnya.. haha

Walaupun daku sebenarnya tak de laa 'berumur' sangat kan? Baru awal '3 series'. Sempat laa lagi nak join beberapa majlis konvokesyen anak buah kan? :-)

Hari ni kami meraikan budak 'kicik' ni. Tak sangka dah besar rupanya anak buah yat sorang ni. Kecik-kecik dulu kita yang dok mandikan dia..dok bawa dia main petang-petang. Tup tup hari ni, dah masuk majlis graduasi. huhu

How time flies.. ** tearssss!! (cepat nya masa berlalu..means kita ni dah semakin berumur. so, kena cepat-cepat sedor diri)

Graduate dalam kursus "Occupational Safety and Health" daripada Cyberjaya Universiti College of Medical Science (CUCMS), hari ini kami meraikan dalam majlis yang serba sederhana.

Ini penilaian berdasarkan majlis graduasi diri sendiri, suami, dan anak buah yang sulung daripada IPTA. Bagi yat graduasi IPTA lebih meriah dan lebih 'proper' berbanding yang kami attend hari ni. Ini pendapat peribadi ye. :-)
Mungkin para graduannya kerana tak ramai seperti kami. Dan kenapa tak proper?? Kurang mesra 'warga emas' maksud yat. Maklum laaa, kami bawa mak ayah yang dah '6series'. Perlukan tempat duduk yang selesa walaupun diluar dewan.

Okeh, tak mau terlalu meluah pendapat peribadi terhadap majlis orang.. hehe.

Jom layan beberapa gambar suasana majlis graduasi ini.
Continue Reading

Masker Vitamin C Shaklee

Bila harga murah (promosi laa katakan), boleh laa grab lebih botol kan? hehe

Vitamin C Shaklee ni bukan sahaja boleh dimakan untuk masalah kesihatan kulit dan kesihatan keseluruhanya, tetapi boleh juga dibuat masker.

Haa..siapa yang pernah buat?? Jom komen. Kongsi laaa :-)

Yang tak pernah buat, jom yat share cara-caranya ye...

Credit BLOG ini

Jom laa buat. Kalau rajin, boleh buat 2kali seminggu.

Kalau tak rajin macam yat ni, buat laa 1x seminggu. At least, kita buat kan?? hehe 
Nak cantik, kena usaha. Nak kulit cun, kena laa rajin.

Tapi, yang penting kena dapatkan laa dulu masa harag promo ni. Baru boleh buat masker sokmo. :-)



Credit BLOG ini

Bagaimana nak dapatkan??? Boleh terus hubungi yat ye.


Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
Continue Reading

Friday, 6 November 2015

Tahukah Anda Uniknya Vitamin C Shaklee

Bulan November 2015 sekarang ni promosi Vitamin C Shaklee lai tau. Sungguh rugi jika tak re-stock tika harga murah ni.
 
Anda tahu tak Vitamin C Shaklee ni sangat unik??

Satu tablet Vitamin C yang anda ambik setiap pagi selepas sarapan pagi itu sebenarnya menyamai 7 biji setengah buah oren.

Agaknya laa kan, larat tak perut kita nak menerima 7 biji setengah buah oren setiap pagi?? Paling tak pun, 'cery bery' laa kan? hehe

Vitamin C Shaklee juga dikenali sebagai Sustained Release Vita-C. 
 
Apa itu sustained release?
 
Ia bermaksud proses di mana diformulasikan khas agar ia dapat dilepaskan secara perlahan-lahan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. 
 
Atau dalam erti kata lain ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu. Dan ia juga bersifat larut air maka, sesiapa yang mengambil Vitamin C Shaklee dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

 
Kandungan Vitamin C Shaklee juga mengandungi  penambahan 120mg Bioflavanoids Kompleks yang membantu dalam penyerapan Vitamin C secara optimum dan mencegah proses oksidasi Vitamin C.

Rugi sangat-sangat tau kalau tidak ambil Vitamin C ni secara konsisten. Kan ada agen penyerapan optimum tu. Konsisten je, pasti hasilnya mengujakan.



 Dah tahu kan 'sebahagian' daripada keunikan Vitamin C  Shaklee. Rugi laa kan kalau tetap tak nak amalkan juga.

Jom tengok apa fungsi Vitamin C ni kepada anda. Apa kesannya kalau anda konsisten?!



Nak kulit halus mulus macam ni??? Meh laa amalkan Vitamin C Shaklee. Makan oren 7biji setengah sehari kalau masih tak nak cuba Vitamin C Shaklee tetapi nak kulit mulus macam ni.


Jom try and place order today!!

Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com



Continue Reading

Wednesday, 4 November 2015

Little D Demam

Semalam mama pengasuh Whats App di hujung-hujung waktu pejabat.

"Yat, badan Awish panas sangat ni"
Allah..memang dari pagi lagi badan dia dah dedar, tapi yat tetap hantar rumah pengasuh sebab cuti tahunan berbaki sehari je lagi..

Elok kemas-kemas nak balik, JD (jurutera daerah) Whats App nk jumpa untuk perbincangan program audit ujian ketebalan turapan jalan yang akan diadakan hari ni.

Sudahnya, muka 😒😞 bila perbincangan lambat habis. Sebab fikiran dah ingat kat si kecik je.

6pm habis perbincangan, terus bergegas kerumah pengasuh. Sampai je sana, Awish terus terkam.

"Ma..ma..ma.." sambil cium mama. Lepas rindu kat anak kecil.. ☺

Driving sambil berzikir untuk dia sepanjang balik kerumah. Lelap juga dia sepanjang jalan. Mungkin badan tak selesa sangat.

Dan hari ni, mama terpaksa pakai baki cuti sehari tu demi anak syurga.

Menjaga dia di rumah sendiri adalah lebih puas hati daripada serahkan dia kepada pengasuh disaat dia demam. Tak kisah lah satu hari ni, yat kena dokong dia sambil masak, menangis sepanjang masa, merengek tak kena tempat. Redha je la sebab Allah uji sikit je ni. Sepanjang dia "datang" dah 13bulan, ini kali kedua dia demam panas camni.

Mama doakan kamu cepat sihat sayang. Cepat baik.. abang Dasuki dah tak sabar nak main lari-lari dengan adik.

Get well soon SON πŸ‘ΆπŸ‘¦
Continue Reading

Tuesday, 3 November 2015

PROMO Shaklee November 2015

Bulan lepas Shaklee dah bagi promo untuk item Set Cantik Kulit, Vitamin E Complex dan juga GLA Complex. Laju semua orang order kan?

Bulan November ni pula, lagi satu hot item Shaklee jadikan sebagai item promosi iaitu Vitamin C Sustained Release dan Vitalea for Kids.

BELI 6 PERCUMA 1 ATAU DISKAUN 5% DENGAN PEMBELIAN 2 BOTOL

Beli 1 botol RM92.50
Beli 2 botol, RM175.75 --->> Penjimatan 5%
BELI 3 PERCUMA 1


1 botol RM111.00
Beli 3 botol, RM83.25 --->> BELI 3 PERCUMA 1
Nak lagi harga murah, harga jimat. Jadilah Ahli seumur hidup shaklee dengan KLIK SINI
Anda kurang jelas?? Hubungi yat, 019-397 9157 untuk sebarang pertanyaan. yat sedia berkhidmat untuk anda. 
Continue Reading

Giveaway by mamaD: Tahniah pemenang

Assalamualaikum semua

Seperti yang di janjikan, hari ni yat nak umumkan pemenang Giveaway by mamaD. Minta maaf ye delay satu hari.. hehe

Pertama sekali, yat nak ucapkan terima kasih kepada yang sudi join giveaway pertama blog ni. Walaupun tak ramai, tapi yat bersyukur sebab masih ada sambutan.

Blogger yang baru macam yat ni dah cukup teruja tau.

Okeh.. jom kita pilih who is number 1? walaupun yang pastinya, ketiga-tiga nya pasti sudah menjadi pemenang.

Pemenangnya adalah:-




 
So, yat minta nama-nama di atas tinggalkan alamat di ruangan komen ye..untuk yat poskan 'wide shawl' kepada anda yang bertuah.

Terima kasih kawa-kawan.
Continue Reading

Tuesday, 27 October 2015

EBM Darwish MENCAIR

Lama tak meluahkan rasa kat sini dek kerana kekangan kerja hakiki.

Hari ni sedih sangat. Bangun subuh hari, check deep freezer seperti biasa.

Allahuakhbar..luruh jantung..sedih sangat.

4 drawer deep freezer yang yat simpan susu Darwish, habisss!! EBM manja yat semuanya cair.

Apa yang anda nak buat kalau anda jadi yat??? Terduduk.... Call suami yang bekerja shift malam, mengadu dengan air mata.

Lama yat usaha simpan EBM hanya untuk lengkapkan 2tahun penyusuan Darwish hanya dengan susu ibu. Tapi yat tetap bersemangat. Walaupun hancur luluh tangok setiap 'plastic storage' yang mengandungi 8oz EBM tu semuanya cair.

Dalam pada bersedih, yat berfikir yang yat kena pasrah. "Allah tak akan menguji hambaNYA di luar kemampuan." Dan ujian ini hanyalah sedikit sahaja.

Jadi, yat fikir disebalik EBM ini mencair pasti ada hikmah Allah yang tersembunyi. Mesti ada janji Allah yang terindah.

Terima kasih Allah di atas sedikit 'jentikan' ini. In Sha Allah, hambaMu ini pasti akan lebih menghargai 'rezeki' yang Engkau berikan ini. Ameen.

**Nota - tak sempat nak snap picture dek kerana terlalu sedih.
Continue Reading

Saturday, 10 October 2015

Tips turunkan kolestrol

Hai semua..

Hari ni yat masak menu yang low kolestrol sangat-sanagt. Harap-harap la :-)

Cuma satu sudu setengah minyak masak je. hehe

Untuk lunch hari ni yat masak ikan siakap kukus halia. Tak sempat nak snap picture tau sebab perut dah tak sabar nak masuk makanan. Maklum la malam tadi tak ambil makanan berat. Cuma 1 tumbler ESP Milo sejuk je.

Kurus laa mama nanti..haha

Meh sini nak share resepi sikit. Simple je cara masaknya. Yat ambil resepi ni dari blog sifu masakan ni, Azie Kitchen. Tapi ada resepi yang yat 'derhaka' sikit. Bukan apa, xdok dalam gerobok mak nak oiii..hihi

IKAN SIAKAP STEAM HALIA (Chinese Style)

Bahan-bahan:-

1. Sekor ikan siakap (RM10.00 yat beli hari ni. Kat kedai jawa kat bawah blok)

2. Halia

3. 3 ulas bawang putih (suami yat suka makan bawang putih, so yat lebihkan sikit)

4. Daun bawang (3 tangkai. rembat je masa g beli barang tadi)

5. Daun ketumbar (1 tangkai yang dah kedai tu siap ikat)

6. Satu sudu setengah minyak masak.


Bahan Sos:-

5 sudu besar kicap (yat guna kicap cap kipas udang. Kicap cair xdok dalam gerobok..hehe)

Setengah kiub stok ayam knorr

1 sudu sos tiram (xdok juga sos ikan dalam simpanan)

Sedikit lada hitam

Garam secukup rasa.




Cara membuatnya.

Panaskan kukusan.

Bersihkan ikan sebersih-bersihnya dan kelar. Tumbuk garam halus dengan lada hitam dan lumur ke seluruh ikan, luar dan dalam. Biarkan sebentar, kasi garam meresap kedalam isi ikan.

Sambil-sambil tu, boleh hiris halia, bawang putih, daun bawang dan ketumbar.

Sediakan sos dengan campur ke semua bahan-bahan sos kedalam satu mangkuk dan kacau rata.

Bila air dah mendidih dan kukusan dah sedia, masukan ikan yang dah dilumur tadi bersama halia dan bawang putih yang dah dihiris. Kukus selama 8 - 10 minit.

Panaskan minyak masak sehingga betul-betul panas dan curahkan keatas ikan didalam kukusan. Tutup penutup kukusan seketikan.

Setelah ikan masak, curahkan sos tadi bersama daun bawang dan daun ketumbar dan biarkan seketika. Kemudian, tutup api.

SIAP!!! Sekejap je.... :-)

Sangat sesuai untuk yang sedang berdiet macam yat. Jom laa cuba. Guna apa je yang ada di dapur. Rasa pun sedap hokayyyy :-)





Continue Reading

Selamat hari lahir Darwish

Hai semua..

Hari ni setahun yang lepas, lahir lagi seorang khalifah kecil dalam keluarga kecil kami.

Nama di beri Muhammad Darwish Hakeem. Lahir dengan berat 3.63 kg pada jam6.15 pagi. Alhamdulillah. ☺

Nikmat kesakitan yang Allah bagi cuma sekejap saja dan yat anggap itu juga adalah rezeki Allah pada kami. Maklumlaa.. bersalin jauh daripada keluarga.

Hanya suami seorang saja yang ada.

Apa-apa pun, yat dan suami bersyukur bila segalanya dipermudahkan Allah.

HAPPY BORN DAY DARWISH HAKEEM.

Mama doakan "adik" jadi seoarang hamba ALLAh yang beriman dan bertakwa kepadaNya. Menjadi anak yang soleh kepada mama dan papa. Adik yang baik kepada abang Dasuki dan abg yang baik juga kepada adik-adik. Dan menjadi seorang sahabat baik kepada semua adik beradik.

Ameen. Terima kasih Allah atas kurniaan yang sangat berharga ini.
Continue Reading

Friday, 9 October 2015

Testimoni ~ Kolestrol dan Omega Guard

Apakah Itu Kolesterol Baik Dan Kolesterol Jahat?

Tubuh memerlukan kolestrol ‘baik’ untuk berfungsi dengan sempurna. Namun, kita biasanya akan makan terlalu banyak lemak dan kolestrol sehingga menyebabkan peningkatan kolestrol jahat iaitu kolestrol LDL.

Kolestrol LDL ini mengakibatkan plak terkumpul di arteri lalu mengakibatkan sakit jantung. Anda perlu meningkat kolestrol HDL (kolestrol baik) untuk menurunkan paras kolestrol jahat kerana kolestrol baik membantu membersihkan kolestrol buruk dari darah anda. Mulakan dengan pola pemakanan yang sihat.

In sha Allah, yat akan buat entry khusus untuk 'kolestrol' ni ye. Sini yat nak kongsi testimoni bagaimana makanan tambahan, minyak ikan dapat membantu individu yang menghadapi masalah kolestrol tinggi.

Jom baca testimoni yang dah terbukti dengan mereka ini.





Continue Reading