Friday, 31 January 2014

Selamat Tahun Baru Cina 2014

Hai allsssss....

Hari ni cuti umum kan sempena Tahun Baru Cina...So, yat dan keluarga serta seluruh susur galur Shaklee yat ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina 2014 kepada semua warga Malaysia yang berketurunan Cina.




Semoga Tahun Kuda ini memberi kan kita satu hubungan yang harmoni dan saling menghormati demi keamanan dan masa depan negara.

Info daripada En.Google yang yat dapat bagi Tahun Kuda ni :-

  • Yin / Yang ~ Yang ( Mengikut simbol traditional Taijitu yang mewakili kuasa Yin (gelap) dan Yang (cerah.)

  • Unsur Tetap ~ Api
  • Sifat Positif ~ periang, popular, tajam akal, bertukar-tukar, biasa dan berterus terang, perseptif, suka bercakap, lincah, cerdas, kuat daya penariknya, cerdik, panjang akal, fleksibel, berfikiran terbuka
  • Sifat Negatif ~ tidak tetap hati, cemas, biadab, mudah terpedaya, degil, kurang stabil, kurang tabah
owhhh...ada yang nak tahu ye???? yat lahir tahun TIKUS...hahahaha... nak tahu pasal tahun kelahiran anda juga??? haaaa..sila laaa klik SINI ye...hihi

So, sempena Tahun Baru Cina hari ni, setiap permintaan Shaklee anda juga akan ada KERAIAN...hehehe..nak tahu ape dia kena laaa contact yat ye...

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Continue Reading

Thursday, 30 January 2014

Testimoni Mealshake ~ Iqbal Suka Makan Dah!!

Salah satu kenapa yat suka sangat mealshake Shaklee ni ialah sebab ianya semulajadi. Dan yat juga dah lama bagi Dasuki minum ni...perkara pertama yang yat notis ialah die makin gebu..apa tak nye, suka makan nasi..hahahah

walaupun cuma nasi kicap + telur dadar..but die suke..so ON jeee laaaa...heheheh

Bila ada yang turut bagi respond macam yang yat rasa sekarang ni, rasa mcm SUKA sangat... sebab ramai yang dah merasai keberkesanan supplements semulajadi ni..Jom kite hayati perkongsian ibu gembira ini...


Alhamdulillah, nk sharing kisah iqbal dan mealshakes Shaklee.

• Iqbal, sgt susah nk mkn, kdg2 terkejar kejar nk suap nasi.

• kalau pksa mkn kdg2 dia buang balik makanan lm mulut.

• Susah nk cuba makanan bru.

So sy decide bg dia mealshakes.

Perubahan ketara:

1- pg2 bgun tido mesti mintak makanan,.sblm ni xpernah mintak. Dan byk kali dia akan mintak nasik/nestum/snek cam koko krunch, biskut etc dlm sehari.

2- mkn xyh kejar2 sgt melainkan time dia excited main.

3-paling suka bila dia try mknan bru dan yg mana dia rasa sdap, bykla dia mkn.

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.

Mmg gembira sgt2 tgk perubahan dia. Syukur sgt2. Skrg sy happy time dia mintak nk mkn, sbb dia akan mkn sgguh2 lps tu.

Mmg dia masih rejek makanan yg xbiasa dia mkn, sbb dia picky eater, so yg tu susah skit nk ubh, cuma bila mkn nasik dia, mmg laju.

**Sy bancuh mealshakes dlm nestum sbb dia xminum susu botol. Bg lm nestum pagi2 sbgai bfast. 

-----------------------------------------------------------

Kalau anda yang first time tahu pasal Mealshake ni, ni laa rupe nya tau...Bau die sangat sedap...bau vanilla gitu...bukan setakat anak-anak kecil je boleh minum..mak pak pun bole..


Sebab SHAKLEE ni untuk semua tau.....heheheh!!!!!

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Continue Reading

Sunday, 26 January 2014

Keperluan Vitamin C dan Kadar Penyerapan Oleh Badan

Sejak kebelakangan ini, ramai yang mengambil rawatan Vitamin C untuk kelihatan lebih cantik dan awet muda. Samada dalam bentuk supplements atau suntikan.

Vitamin C adalah vitamin yang mudah larut air. Antara kebaikan dan kepentingan vitamin C dalam diet harian adalah untuk pembentukan kolagen dan kebaikan kulit. Sebab itulah ia menjadi 'trend' yang sangat popular sekarang ini. Dan sekiranya badan kekurangan Vitamin C, apa yang akan jadi ialah garisan-garisan atau kedut-kedut akan muncul..heheheh

Nak lebih 'detail', boleh rujuk SINI ye sayang-sayang semua...

Tadi yat di ajukan soalan berhubung berapa mg Vit C Shaklee ni????

mmmm..Sustained Release Vita C Plus Shaklee cuma 500mg sahaja.. Chewable Vitamin C Plus pula 100mg...Vitamin C Shaklee bukan 1000mg seperti jenama lain??? Ianya di keluarkan mengikut keperluan badan kita tau...Kadang tu ada yang kecewa bila bagitau mcm tu. Boleh dikatakan semua dok cari yang 1000-2000mg??? Katanya mereka, lagi cepat berkesan....Adehhhhh!!!!!

Long term punye kesan ada pikirin tak yang??????

Meh nak cerita sikit....

Berapa dos Vitamin C yang diperlukan dalam diet harian????

Keperluan minimum Vitamin C bagi individu dewasa pada setiap hari adalah 60mg sahaja. Ini adalah berdasarkan RDA.

"The RDA (U.S Government Recommended Daily Allowance) is the nutritional equivalent of the minimum wage" ---- Dr. Joel Evans: The Center for Women Health

Kebiasaanye dos yang dicadangkan adalah lebih kurang 100mg sahaja.

Keperluan vitamin C adalah berbeza bagi setiap individu disebabkan oleh faktor berat badan, jantina, jenis aktiviti, kadar metabolisme, penyakit yang dihidapi dan juga umur. Begitu juga antara wanita yang mengandung dan wanita tidak mengandung.

Sekiranya anda adalah seorang perokok, kadar keperluan Vitamin C adalah 35mg lebih daripada individu yang tidak merokok. (Rujuk SINI)

Tekanan dan perubahan emosi kebiasaanya akan meningkatkan keperluan Vitamin C dalam badan. Vitamin C biasanya tidak menunjukan simptom keracunan apabila diambil dalam jumlah yang banyak pada satu-satu masa. Ini kerana tubuh kita akan menghapuskan Vitamin C yang berlebih (tidak diserap) melalui air kencing dan peluh.

So, tiada guna laa ye ambil banyak-banyak tapi cuma yang diserap hanya 100mg sahaja. Betul x??? heheheh..yang selebihnya da kena buang melalui air kencing dan peluh kan????

Sekiranya anda mengambil Vitamin C secara berlebihan pada satu masa, kesan sampingan seperti pedih ketika kencing, cirit birit, ruam pada kulit ataupun selalu kentut. Jika terjadi simptom-simptom ini, anda perlu mengurangkan dos yang diambil dan perbanyakan minum air kosong je.

Bagi penyerapan yang lebih baik dan berkesan, Vitamin C perlulah diambil selepas makan.


Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com



Continue Reading

Tuesday, 21 January 2014

Keputihan Berkurangan Dengan Alfafa Dan Shaklee

hai u ollsss...

hari ni mood baik..hahaha... (padahal mood sokmo baik...kih kih kih)

Nak share ngn korang semua pasal keputihan ni... Rasa segan sebenarnya tapi nk juga cerita..demi 'kebaikkan' dan kesan ni dapat dirasa oleh semua wanita kan?? So, yat buang rasa segan tu...

Actually, selepas keguguran bulan 4 tahun lepas, yat ada masalah keputihan. tak de laa teruk sangat but at one time tu, mengganggu keselesaan tau... nak solat pun rasa x bersih.. kalau kat rumah, memang akan mandi dulu laaa..but what happened kalau kat ofis??? Mana bole mandi kan?? hihihi

So, gantikan pantyliner.. but sampai bila nk pakai panty tu??? Kena cari solution ni sebelum teman sehati sejiwa mengomel kan?? Demi kebahagiaan rumah tangga tau... hehehe

After 1 week yat konsisten makan alfafa..10bj perday okehhhh...rs macam x percaya..keputihan tu slowly gone..Ya Allah..mmg amazing n yat mmg x percaya..but this is the true.. ANDDDDD... yang paling best, mr.soul mate pun perasan.. (this is not 18sx..but the true experience)...

Kalau korang nak tahu, keputihan ni jugak boleh menyebabkan kanser hokehhh..please do care 'bout yourself.. pakai pantyliner selalu pun perlukan penjagaan jugak...buatnya 1 whole day dok pakai 1 je..pun bahaya jugak..baik ubah and ubati yang dalaman tu dulu..kan????
Kenapa yat share ngn korang pasal ni??? sebab yat tak nak korang (especially yang ank dara) jadi macam kisah kawan blogger ni...Azie..Antara luahan beliau tetang keputihan ni:-
"Tapi since mengandungkan Darwish, keputihan menjadi semakin banyak dan semakin teruk.Keputihan ni sebenarnya adalah satu jenis jangkitan. Sehinggakan bila Darwish selamat dilahirkan, baby saya kena diwarded kan sebab doktor nak monitor keadaan baby. Sebab doktor takut ketika baby lahir, keputihan tu beri infection tak elok pada baby."
Sila baca sampai habis kt blog beliau ye.... yat nak anda semua rasai kebaikkan 'herba' bernama Alfafa Complex ni.. And kita sama-sama sihat..okehhhh??? (^___*)

Antara perkongsian lagi tentang ALFAFA Complex ni:-

Testimoni # 1
"HEhe...hrni nak share juga..
Sebulan lepas ,saya amb produk vitaE sebotol n alfalfa trial. Alhamdulillah slps pgambilan mslh keputihan da kurg,dulu shari kalau xpakai pantiliner xslesa je rasa,skrg xpyh. Whitepores pun berkurang,kalau keluar just pakai light makeup pun muka dah nmpk flawless...huhu.
(snd perasan) ;p
*Credit to Nadiah Suhaidi .
Harini produk baru smp - ESP,Zinc n VitaC. Xcited nak tggu kesannya
Berbuka tadi try ESP mixed with Cold Choc Anmum,siap shake2..mmg Yummy !!!
*sblm ni perhati je org post comment kat variasi bancuh ESP,bile cuba baru tahu ! hehe"
Testimoni # 2
"alhamdulillah, dengan izin Allah masalah keputihan berkurangan selepas menggunakan Alfafa. Keintiman pun semakin mengkagumkan"
****************************************
Kalau nak tahu, Alfafa ni bukan hanya sesuai untuk ladies je ok...Ia juga sesuai untuk lelaki..nak jadi macho n maskulin, meh try alfafa ni...hehehe

Rahsia kebaikan alfafa yang lelaki especially 'SUAMI' perlu tahu ialah "Meningkatkan stamina seorang suami"...hihihihi... Bulan ni bulan PROMOSI, meh dapatkan 1 botol ALFAFA COMPLEX and share bersama-sama... :-)


Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Continue Reading

Monday, 20 January 2014

Testimoni Vivix ~ Bacaan Kencing Manis Ayah Menurun

Hari ni nak kongsi tentang kesan Vivix pada ayah yat. Ayah memang ada kencing manis, but bukan dari muda-muda.. sejak dah berumur ni laaa..

Padahal die ni memang suka berkebun..suka bela ikan kt kolam..setiap pagi suka jalan-jalan sekitar rumah untuk keluarkan peluh..pendek kata suka bersenam..

Anaknya yang muda remaja ni pun x rajin macam tu..ahakssss...(muda remaja yang xleh tahan tu...hahaha)

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sebelum ni yat da pernah post tentang hadiahkan ma ngn ayah VIVIX semasa promo bulan item tu dulu..masa tu bulan 11 kot..

Start bg ayah ms wedding adik 23/11 lepas. Ms tu bacaan kencing manis ayah 18. Dengan luka2 kesan kena duri, kena pisau..biasa laa gi berkebun kan??

Masa tu, ayah nampak sedikit lesu, x bermaya n sedikit kurus. Selera pun bukan mcm dulu..ms kecik2 dulu kitorg kenyang je sbb tgk selera mkn ayah...heheh

Kalau tgk ubat klinik n hosp yg ayah ada, cukup2 byk...xtahu laa ubat ape..may b sebab kerap ulang alik jupe doc kot..hehe

Tapi tadi kakak call dr kg..suara happy gile.."ayoh nok oda lagi shaklee meroh tu...bacaan kencing manis ayah turun byk tau sejak mkn tu.doc pun kejut td"..

Me dengan excitednye "berapo doh bacaan kecing manis tu?" "Da turun jadi 8..byk kn turun? Ayah pun napok makin segar..kulit pun da merah2..selera mkn pun dah ada balik"..

Alhamdulillah, selepas sebulan lebih dan setengah botol vivix di consume...suke sgt dengar...setiap ank mesti nk bagi yg terbaik utk ma ayah...lagi2 kalau mlibatkan kesihatan mereka. 
Sama laa jugak ngn saya. (ceritanya di SINI)

Photo: ¤¤TESTIMONI VIVIX¤¤

Sebelum ni yat da pernah post tentang hadiahkan ma ngn ayah VIVIX  semasa promo bulan item tu dulu..ms tu bulan 11 kot..

Start bg ayah ms wedding adik 23/11 lepas. Ms tu bacaan kencing manis ayah 18. Dengan luka2 kesan kena duri, kena pisau..biasa laa gi berkebun kan??

Masa tu, ayah nampak sedikit lesu, x bermaya n sedikit kurus. Selera pun bukan mcm dulu..ms kecik2 dulu kitorg kenyang je sbb tgk selera mkn ayah...heheh

Kalau tgk ubat klinik n hosp yg ayah ada, cukup2 byk...xtahu laa ubat ape..may b sebab kerap ulang alik jupe doc kot..hehe

Tapi tadi kakak call dr kg..suara happy gile.."ayoh nok oda lagi shaklee meroh tu...bacaan kencing manis ayah turun byk tau sejak mkn  tu.doc pun kejut td"..

Me dengan excitednye "berapo doh bacaan kecing manis tu?" "Da turun jadi 8..byk kn turun? Ayah pun napok makin segar..kulit pun da merah2..selera mkn pun dah ada balik"..

Alhamdulillah, selepas sebulan lebih dan setengah botol vivix di consume...suke sgt dengar...setiap ank mesti nk bagi yg terbaik utk ma ayah...lagi2 kalau mlibatkan kesihatan mereka. Sama laa jugak ngn saya. :-)

Anda???? Mesti sama ngn yat kn?

Yat Hayati | Hasrul Mustapha
Id:866665
019 397 9157

Pic: ayah & ma 5 years back.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Tiada apa yang lebih gembira bagi seorang anak. Cuba memberi yang terbaik untuk ma ayah selagi diorang masih ada. Berkat keizinanNya dan juga usaha bersama VIVIX, semoga kencing manis ayah terus 'menghilang'... Kesihatan ayah dan ma adalah segalanya bagi kami.


Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Continue Reading

Jalan-Jalan Sekejap di GM Klang

Assalam semua...

Haaa.. hari ni saje je nak share aktiviti hujung minggu bersama Dasuki. Hari ni papa bawa Dasuki ke GM Klang. Mulanya nk jalan-jalan je...ala-ala window shopping gitu...heheheh

But, biasala laa...bini die mana pandai window shopping. Kt GM ni ada macam-macam. Bagi kami yang cuba mengamalkan "hidup di bawah kemampuan", memang kat sini banyak sangat pilihan.. Especially baju-baju ladies and kanak-kanak.

For sure, bahagian Dasuki mesti ada... hehehe

1st round @ 1st level, Dasuki dah jumpa apa yang die nak...hahahhah... ce teka pe dia???

Die kan suka Upin Ipin..sampaikan semua cerita Upin Ipin dah berapa kali khatam dah tu.. so, ini laa 1st item die... Suke sangat tauuuu!!!!

Harga asal RM45 tapi auntie tu kasi RM40 je... pernah tengok kat Petronas, yang size sederhana RM55.00, but yang ni dah sama besar ngan Dasuki dah.. Murah laa kot..heheheh

Ke ada lagi tempat yang paling murah???? heheh



Why belikan this boy benda ni???? Sebab nk bagi die 'gentel' telinga...hahahah..aci x alasan tu?? sebab die suka main telinga mama or papa masa nak tido... but malam tadi, masih lagi telinga papa jadi mangsa die..hahaha

Ada lagi nak share...Sepasang kurta size dasuki dengan sulaman cuma RM20.00... so, affordable... siapa yang nak datang GM ni, siap sedia fizikal n mental ye...hihihihi

Jangan rambang mata plak... :-)

Nanti yat share pic kurta Dasuki ye..in sha allah, akan jadi baju rasmi ke Masjid.. (^____*)





Ni bangunan GM Klang yang baru. Betul-betul berdekatan dengan Aeon Bukit Tinggi dan hanya 10minit dari rumah kami.
So, anyone yang dtg sini and nak order Shaklee...boleh laa call yat..nanti yat antakan ye...(sempat lagi nk promote..hahahah)





Ni plak GM yang lama...1 tingkat je..n so colorful...tapi memang sesak dulu..cuma dekat banguna baru skang ni, lagi teratur laa..x laa jam sangat dalam premis..

So far, masih lagi FREE parking tau... :-)


---"There is no way to be a perfect mom, but millions way to be a good one"---

Future.Work.At.Home.Mom
~ Shaklee Independent Distributor ~
019-397 9157















Continue Reading

Sunday, 19 January 2014

Testimoni ~ Jerawat Hilang dan Parut Pudar

Yat paling suka bila ada pengguna Shaklee yang bagi feedback yangpositif..lagi-lagi tentang kecantikan kulit. :-)

Salah seorang yang selalu bagi testimoni adalah Pn. Ema ni.

************************************

" Gambar No.1
- Awl tahun 2013,punca gara2 salah pakai produk.Dah mcm2 produk saya cuba utk hilangkan jerawat,tapi sayang,jerawat makin menjadi2.

Gambar No.2
Pertengahan tahun 2013,saya cuba produk shaklee.Selepas 2-3 bulan mcm tu la(Tak berapa nak ingat)dgn pengambilan ESP+Alfalfa+Vit E.Jerawat mula kering.

Gambar No.3
- Parut makin pudar.

Gambar No.4
- Anda nilaikan sendiri hehehe....

Note: Gambar takde nak edit2 ye.camera2 360 tu semua takde.Ini gambar real ye .
I LIKE SHAKLEE"
************************************

Anda menghadapi masalah yang sama dengan Pn.Ema???
Ingin kulit cantik dan bersih secantik dia???
Jangan ambil masa yang lama bila testimoni Secantik ini telah terbukti.. (^____*)

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Continue Reading

Saturday, 18 January 2014

Herb-Lax Shaklee

Cerita tentang Herb-Lax Shaklee ajeeee...heheeheh

Entry ni yat just nak berkongsi dan bagi input tentang Herb-Lax Shaklee ni. Memang glamer sesangat. Pernah laa Out Of Stock for long term pada tahun 2013...and, masa OOS ni ramai pula yang bertanya dan rela menunggu sehingga stock ada..siap booking bersama MONEY okeyyyy... sebabnya takut tak dapat..bila da bagi duit, diorang (customer) akan rasa more secure laa...

Andddd..for sure laa kalau cust yat, memang yat akan simpankan untuk diorang dan sanggup pergi 'beratur' panjang d HQ semata-mata Herb-Lax ini.

So, what so special Herb-Lax ni????

Di kalangan Shakleelovers, Herb-Lax ni dikenali sebagai julap moden. Sebabnya, bila ambil je malam ni, esok pagi mesti membuang dengan jayanya. Tapi bukan mcm cirit birit yang kesan amik julap or ubat kurus lain tu... Herb-lax ni different tau...

Manfaat Utama Herb-Lax

  • Membantu membersihkan najis yang tersekat
  • Meransang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam badan.
  • Membantu mengatasi masalah sembelit
  • Tindakan pembersihan yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara tak langsung membantu masalah sembelit
  • Mengempiskan perut
  • Membantu mengurangkan atau memberi rasa pejal kepada perut.

Perbezaan Herb-Lax dengan Julap Lain di Pasaran

Ramai yang dah tahu yang Herb-Lax ni bertindak sebagai JULAP moden pada hari ini. Apa yang membezakan Herb-Lax dengan jenama lain ialah:-

"Ramuan asas yang terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisional dan teknologi barat. Herb-Lax mengandungi 9 herba semulajadi :-

  1. Senna leaves ~ meransang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.
  2. Buckhorn bark ~ melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.
  3. Licorice root ~ membantu proses detoksifikasi
  4. Fennel seeds ~ mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.
  5. Anise seeds ~ meransang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan
  6. Rhubarb roots ~ herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotics.
  7. Blue Malva Flower ~ membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit
  8. Culver's root ~ Membantu masalah lebihan air di dalam badan dan asma
  9. Alfafa leaves ~ membersihkan usus, darah dan hati

Sifatnya yang menggalakan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

PERHATIAN!!!!!!!

Mereka yang mempunyai masalah sistem penghadaman yang lemah akan mengalami cirit-birit pada peringkat awal pengambilan. Manakala di bawah kondisi normal, Herb-Lax menampakan kesan dalam tempoh 8-12 jam selepas pengambilan.


Untuk pertanyaan lanjut atau order:-
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Continue Reading

Keputihan ~ Jangan Pandang Remeh

Pernah tak anda tiba-tiba terasa macam ada 'air' atau cecair keluar dari faraj???

Kekadang terasa gatal yang amat dicelah peha!!!!

Tiba-tiba ada bau kurang enak dari Miss V....

Siapa pernah alami masalah sebegini. yat percaya situasi ini akan mengganggu keselesaan harian anda kan??? Lagi-lagi jika anda sudah bersuami. Pasti keadaan ini merendahkan 'level of confident' anda untuk bersama suami tercinta...

Keadaan ini merupakan keputihan, salah satu penyakit dalaman wanita. Dan sering dianggap remeh. Pakai 'pantyliner' sepanjang hari tidak menyelesaikan masalah anda itu tau!!!!!

Apakah keputihan????

Keputihan atau Fluor Albus merupakan sekresi vaginal abnormal pada wanita. Keputihan yang disebabkan oleh infeksi biasanya disertai dengan rasa gatal di dalam vagina dan di sekitar bibir vagina bagian luar. Yang sering menimbulkan keputihan ini antara lain bakteri, virus, jamur atau juga parasit. Infeksi ini dapat menjalar dan menimbulkan keradangan ke saluran kencing, sehingga menimbulkan rasa pedih saat si penderita membuang air kecil.

Di kalangan pengamal perubatan, keputihan dikenal dengan istilah Leucorrhoe atau Fluor Albus. Cairan yang keluar dari vagina ini belum tentu bersifat patologis atau abnormal. Vagina dalam keadaan normal dan rileks tidak mengeluarkan cairan.

Vagina mempunyai sistem perlindungan alam yang ampuh, iaitu keasidan yang lebih tinggi dari jaringan lainnya dan adanya mikroba pelindung yang menguntungkan tubuh kita, yaitu Doderleins, yang hidup menjaga keseimbangan ekosistem vagina, sehingga tetap dalam keadaan seimbang. Tapi tentu saja, keseimbangan ini dapat terganggu oleh beberapa hal antara lain menstruasi, penyakit kencing manis serta pemakaian obat-obat hormonal.

Cuba tengok gambar di atas. Itu adalah gambar keputihan yang normal & abnormal.  Yang mana satu pilihan anda??? hehehe

Ciri-ciri Keputihan yang Tidak Normal

  • Keluar cairan yang yang banyak seperti menstruasi
  • Cairan kental dan berbau busuk
  • Bewarna kuning atau kehijauan
  • Menimbulkan rasa gatal di vagina dan celah peha
  • Muncul rasa panas pada vagina
Keputihan yang normal pula berlaku sebelum atau selepas haid, waktu sekitar ovulasi atau ketika peransangan seks dan stress. Kebiasaanya keputihan normal dikesan dengan rupa cecair yang keluar dari faraj yang tidak bewarna (bening / jernih), tidak berbau busuk, tidak gatal dan tidak pedih.


Berikut pendapat seorang Doktor Sakit Puan yang di segani tentang keputihan. Keputihan juga bole menyebabkan kemandulan, keguguran, kematian bayi, pendarahan dan kesakitan dan yang lebih menakitkan lagi boleh juga menyebabkan kanser.

Jika anda menghadapi masalah ini, yat cadangkan anda berjumpa dengan sesorang yang pakar atau mencari alternatif bagi merawat masalah ini daripada terus menjadi serius dan tidak terkawal.

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com

Continue Reading

'Date' Di Alamanda: Santai 'Coaching'

Entry ni lewat sehari daripada tarikh kejadian sebenar...hehehe

Hari ni sempena cuti umum Maulidar Rasul 1435H, yat ada sesi 'dating' bersama Ummi Shaklee dan adik beradik Shaklee di Alamanda.

Alhamdulillah....gerak dari rumah around 11.00 pagi..Macam biasa, jalan pilihan ialah KESAS laa kan???? Sampai je di Petronas Berkembar di KESAS, papa akan bhenti sekejap. Beli air katanya dia..hehehe

Dan seperti singgahan dulu-dulu, pilihan Dasuki sudah tentu Anis Choc Moist Cake dan Nestle Bliss... All the way Dasuki tahan mata dari terlelap sebab nak jumpa 'kawan'...heheh

Disebabkan kejakunan 'kami' yang dah lama x terjah Alamanda, kami amik lebih kurang 30mins dok pusing-puding mencari Nando's...hahahha...padahal Nandos laa paling senang nak jumpa sebab dah kat 'luar' bangunan. Nandos Alamanda berdekatan dengan Star Bucks tau... :-)

Finally, around 12.40pm baru laa jumpa dengan ummi Shaklee saya....hehehe....sampai je terus dah ada hidangan Nandos..tapi sowiiiiiiiiiiiiiiii..yat x snap pic hidangan tu,,,hahhaha.... sebab eksaited jumpa ummi...
Then, adik beradik Shaklee plak sampai..so, makin rancak laa discussion kami... discussion nak besarkan EMPAYAR masing-masing..hehehe

Sambil-sambil 'santai coaching', sambil2 gomol Az-Ziyad si bambam boy..good boy... :-)

Terima kasih yang tak terhingga kepada Mr.Cinta Hati yang sudi menjaga myNyawa Dasuki Hafiy sepnjang yat berdiskusi bsama-sama Ummi.


Kesimpulan dari 'date' tadi meh yat share dengan anda semua ye:-

1. JANGAN takut untuk bermimpi. Sebab mimpi ini akan membina IMPIAN di masa depan.
2. Setiap SID - MASTER juga bermula dengan RM75 beserta kos penghantaran.
3. BONUS - most of SID termasuk yat menerima 2 angka dulu untuk pertama kali bonus.

So, jangan RISAU bagi anda yang baru nk berjinak-jinak dalam biz yang paling mudah ni. Perlu laksanakan secara KONSISTEN tau...

Dan, jika anda berminat untuk BERSAMA yat dan Group JUTAWAN Shaklee yang lain, jangan malu-malu atau segan-segan nak contact yat atau susur galur yat yang lain ye...

** kami tidak ada sistem PYRAMID
** kami tidak memburu downline (HEAD HUNTER)
** kami tidak ajak anda untuk 'dating' / minum kopi
** kami TIDAK mewajibkan anda mengikuti KELAS OFFLINE, melainkan jika anda RELA dan suka TAMBAH ILMU
** anda TIDAK perlu buat LOAN bank pun :-)

Untuk pertanyaan lanjut atau order:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com


Continue Reading

Tuesday, 14 January 2014

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1435 H

Assalamualaikum semua...

Hari ni 'public holiday' kan?? Meraikan insan mulia dan di rindui sekalian muslimin dan muslimat sedunia.

SALAM MAULIDUR RASUL semua umat ISLAM.



Alhamdulillah, masih lagi di beri nikmat dan rezeki kesihatan untuk meraikan Keputeraan Junjungan Besar Rasulullah yg di sayangi.

Sempena hari keputeraan ini, jom laa kita sama2 selawat kepada Baginda Rasulullah dengan seikhlasnya. Sama-sama jugalah kita melaksanakan sunnah dan amalan Baginda.

Jom kita kenali lagi insan mulia yang di gelar Al-Amin ini....

1. Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

2. Tarikh Lahir : Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahungajah, sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang Kota Mekah)

3. Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al- Mukarramah

4. Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

5. Nama ibu : Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf

6. Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman, Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)

7. Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)

8. Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

9. Isteri-Isteri Rasulullah :
[1] Khadijah bt Khuwailid.
[2] Aisyah bt Abu Bakar.
[3] Hafsah bt Umar.
[4] Ummi Habibah bt Abu Sufyan
[5] Hindun bt Umaiyah.
[6] Saudah bt Zam'ah
[7] Zainab bt Jahsy.
[8] Zainab bt Khuzaimah
[9] Maimunah bt Harith.
[10] Safiyah bt Huyai.

10. Anak-Anak Rasulullah :
(1) Qassim
(2) Abdullah
(3) Ibrahim
(4) Zainab
(5) Ruqaiyah
(6) Ummi Kalthum
(7) Fatimah Az Zahra'

Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga."
(Riwayat Al Sajary daripada Anas)

SEMARAKKAN SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1435H .
Perpanjangkan kepada seluruh Umat ISLAM sebagai tanda kecintaan kita kepada NABI MUHAMMAD SAW.
Continue Reading

Thursday, 9 January 2014

Opssss....Tekanan Darah Rendah????

Assalam semua..selamat tengahari!!!

yat off kerja hari ni.. Mr.Soul mate yat kurang sihat. Balik kerja semalam, dia dah sampai awal. Tengok terbaring jee kat sofa... Bila di tanya, katanya abg selsema je.. Tadi dah g jumpa doctor.. Means pusat kesihatan kat ofis dia laa tu..

Me: " habis tu doc cakap ape?"

Dia: " tak de apa..cuma selsema je."

Ok...then before tidur yat patahkan Sustained Release Vita C 500mg untuk die telan, but at 1.30 am dah kejut,,x boleh tidur..sakit badan..pening kepala...oooo emmmm ggggggggg...badan dah panas..HOT..


Sah-sah org tua ni demam..temperature pula da 38..Konfem... so, die request cara conventional... jelum kepala dengan air asam jawa... i just do it jeeee..alhamdulillah, suhu turun n badan sejuk sikit...


Tapi, pagi2 hari..around 7.30 am suhu badan dah naik balik..terus ajak d jumpa doc panel die.. al maklumla doc kt situ dah berkali-kali merawat dia.


And guest what??? Doc ckp, "u you punye tekanan darah rendah..130/74...thats why you lesu je"


mmmm...me plak diam je..nak buat mcmcn..dugaan nikmat kesihatan di tarik balik sekejap. Doc kasi ubat n a few nasihat utk mr.HB.. Antaranya:-
  • Kena makan sayur byk like bayam and taugeh.
  • Tidur secukupnya
  • Makan makanan tambahan kalau rasa body x kuat...

haaaa... kan dah kena..padahal bekalkan Shaklee tu kat die..siap bawa g ofis lagi.. yat rasa HB ni tak disiplin kot..hahahha


dah laa kerja main ngn raw materials..buat analisis itu ini..dok dalam lab..so, imun badan kena kuat..kalau main-main jaga kesihatan, gini laa jadinya.. heheh


Vitamin yang yat selalu bekalkan dia pun sebenarnya vitamin yang dah sesuai untuk invidu yang menhadapi tekanan darah rendah... Nak tahu ape dia???







Ni laa dia!!!!! Lima vitamin yang disarankan untuk individu bertekanan darah rendah. Dan kalau nak yang paling BASIC, boleh cuba B COMPLEX bersama VITALEA sahaja.. In Sha Allah..dengan izinnya semoga nikmat kesihatan kita di kembalikan.




  • Vita-Lea ~ Lengkap dengan imbangan vitamin & mineral
  • B Complex ~ Mengurangkan stress, penghasilan tenaga
  • Mealshakes ~ Lengkap dengan imbangan vitamin & mineral
  • Ostematrix ~ Kalsium penting untuk mengawal selia tekanan darah

Untuk pertanyaan lanjut dan order bole PM or Whats App yat ye:-

Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Continue Reading

Bila Herb-Lax Bertindak Balas...

Malam tadi 'turn' makan Herb-Lax.. yat cuma makan selang sehari. Bagi yat lebih baik macam tu sebab sesetengah orang mengatakan Herb-Lax ni 'julap' moden..hehehe


So, faham-faham je laa kan kalau dah 'julap' tu... tapiiiiiii, yat nak bagitau rahsia kat anda semua kat sini. Tindakbalas Herb-Lax ni bukan seperti 'teh-teh or ubat kurus' yang lain-lain tu...yang bila malam ni makan, esok terus cirit birit..sehingga tak bole pergi kelas..pergi kuliah..pergi kerja...



Sudahnya, jadi laa penunggu 'jamban' hari tu....hahahahha...


Herb-Lax ni lain tau.. Ni pengalaman yat yang dah makan berbotol-botol sejak 2013 tau..makan 4bj sebelum tidur atau selepas dinner...bukan hari-hari, tapi selang sehari...


Pagi esoknya, memang akan ada rasa tak sedap perut tapi bukan laa terus cirit..x mnyempat nak pergi toilet. Sakit perut tu macam memulas 'manja'...like warning sign gitu..so, hati-hati laa ye.. Jangan laa pulak pergi tempat yang susah nak jumpa toilet..or travel jauh-jauh yg sepanjang highway tu susah nk jumpa petrol pump... (*___^)


Once dah membuang, in sha allah lepas tu xde lagi dah nak ulang-ulang g toilet unless 'barang' dalam perut tu dah banyak and dah lama tersimpan...heheheh


Kan dah cakap, salah satu fungsi Herb-Lax ni melawaskan dan mencuci usus... "membuang" tu adalah reflek kepada Herb-Lax tu laa...


So, jangan takut-takut nak amik Herb-Lax ye...Entry ni special untuk sesiapa yang nak amik herb-Lax tapi risau takut jadi cirit birit.... no worriesssss okehhhhh...


Biarkan Herb-Lax tu cuci usus anda..lepas dah mebuang tu, perut anda akan rasa kempis dan badan rasa ringan...salah satu kesan bila toksin dah di nyahkan keluar... Anda yang banyak toksin wajib cuba tau !!!!!!!!!!!



Happy ber Herb-Lax u olllsssss.......
Continue Reading

Friday, 3 January 2014

Promosi JANUARI 2014 ~ Alfafa Complex (Large & Small)

Assalamualaikum dan selamat pagi..

Alhamdulillah, masih lagi di beri peluang untuk bernafas di bumi Allah pada tahun baru 2014 ini. Selamat Tahun Baru semua ye..

Lagi sekali Shaklee membuka tirai tahun baru dengan membuat promosi item hebat iaitu ALFAFA COMPLEX.

Both size tau yang mendapat harga promosi. Large dan Small.
Botol Large (L) mengandungi 700 biji.
Botol (S) mengandungi 330 biji.

Yang mana lebih JIMAT??? Sudah tentu laa Botol Large (L) lebih jimat. 
Berapa lama boleh tahan??? Berdasarkan saranan maximum 10bj sehari (3x pengambilan), Botol Large (L) boleh tahan sehingga 70 hari, Botol Small (S) boleh tahan sehingga 33 hari. Sekiranya anda mengambil kurang dari 10bj, maka ia akan bertahan LEBIH LAMA..ye tak??

Nak tahu lebih lagi tentang ALFAFA ni? Kenapa ramai yang sanggup 'rembat' 3 botol seorang semasa promosi ni??? Apa yang buat ALFAFA ni menjadi 'kegilaan' ramai??

Jom KLIK SINI untuk berkenalan lebih lanjut dengan Alfafa ni. Yat pasti anda pun akan JATUH CINTA macam yang lain juga dan akan 'rembat' berBOTOL-BOTOL juga nanti.


Untuk Info dan Order:

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
Continue Reading