Saturday, 30 March 2013

Krisis Penyembuhan

Ramai yang hubungi yat pasal kebaikan dan kesan terhadap diri mereka selepas mengambil SHAKLEE. Tp x kurang juga yang mengadu tentang ada 'kesan sampingan' terhadap diri meraka selepas consume Shaklee ni..

Ini bukan kesan sampingan yang mudarat, tp ini adalah KRISIS PENYEMBUHAN. Healing crisis ni bergantung pada tubuh individu berkenaan.

Apakah itu healing crisis? Atau dalam Bahasa Melayu Krisis Penyembuhan? Ramai yang tidak tahu tentang healing crisis..


"Ia berlaku apabila kita mengambil vitamin dari sumber semulajadi yang bertindak mengeluarkan toksin dan merawat kerosakan pada sel dan sistem dalam badan kita. Proses ini membuatkan seseorang itu berasa 'tak sedap badan' dan mungkin demam atau mengalami sakit pinggang atau sakit kepala yang teruk."

Ini adalah tindakbalas biasa bila badan kita nak mengeluarkan toksin.

Anda rasa semakin teruk setelah mengambil produk Shaklee kami? Jom berkongsi tentang soal jawab berkaitan "healing crisis" ni..

Q: Apakah yang dimaksudkan dengan krisis penyembuhan?

  • Ia merupakan satu proses berterusan dalam badan yang mengambil masa untuk membersih dan membina semula sel-sel badan yang telah rosak akibat radikal bebas. Sebahagian dari proses ini akan mula untuk menyingkirkan toksin yang telah sekian lama terkumpul didalam badan sepanjang hidup. Semasa proses penyingkiran toksin, badan anda akan mengalami tanda atau sintom yang membuatkan rasa tidak selesa, dan ia dipanggil sebagai krisis penyembuhan. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

Q:Mengapakah krisis penyembuhan selalu terjadi selepas mengambil makanan tambahan?

  • Menurut Professor Yoshio Niwa, seorang pakar dalam nutrisi molekul, apabila kita menambahkan pengambilan nutrien, nutrien itu akan bertindak balas dengan oksigen didalam badan. Dan tindak balas ini akan merangsang organ badan bagi menjalankan proses pembersihan, penyingkiran, menggantikan tisu yang lama dengan tisu yang baru dan lain-lain lagi dengan berkesan. Sebagai contoh, anda akan mengalami ruam pada kulit, lebih banyak pergerakan usus, dan ini merupakan satu tanda bahawa badan sedang menjalani proses menyahtoksin. Bayangkanlah sekiranya badan anda seperti besi paip yang berkarat, dan bila anda meletakkan serbuk anti karat atau pencuci paip, banyak karat yang terhakis akan keluar daripada dinding paip tersebut, dan itu akan menyebabkan anda berasa lebih teruk serta banyak kotoran-kotoran yang terdapat di sekeliling paip itu. Tetapi selepas karat itu disingkirkan, paip tersebut akan menjadi lebih baik dan kembali bersih seperti baru. 

Q:Adakah krisis penyembuhan petanda yang baik?

  • Ya. Krisis penyembuhan merupakan satu petanda yang menunjukkan rawatan atau makanan kesihatan yang diambil benar-benar berkesan. Sesetengah orang akan berfikir yang sintom mereka menjadi semakin teruk, tetapi hakikatnya ia adalah proses penyembuhan semulajadi dan ia ternyata petanda yang sangat baik untuk mendapatkan kesan krisis penyembuhan yang sebenar. Umumnya, krisis penyembuhan hanya berlaku kepada orang yang sihat sepertimana daya tahan mereka masih cukup kuat untuk mendapat tindak balas dari perubahan biologikal semasa proses penyembuhan itu berlaku.

Q:Adakah setiap orang akan mengalami petanda dan sintom yang sama semasa krisis penyembuhan?

  • Setiap orang adalah berbeza. Sesetengah individu akan mengalami krisis penyembuhan sebaik sahaja mereka mengambil makanan tambahan dan mereka yang lain hanya akan merasai selepas satu atau dua bulan. Kesannya juga berbeza. Lebih banyak toksin di dalam badan, lebih teruk lagi krisis penyembuhannya.

Q:Secara umumnya, berapa lamakah tempoh bagi krisis penyembuhan ini?

  • Ia sebenarnya bergantung kepada keadaan kesihatan individu tersebut. ia mungkin mengambil masa dalam tempoh 2-3 hari atau mungkin berbulan lamanya.

Q:Ramai orang bertambah baik selepas mengambil makanan tambahan, tetapi walaupun saya masih mengambil makanan tambahan, saya masih lagi tidak merasai sebarang perubahan, Mengapa?

  • Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:
  1. Tidak mengamalkannya setiap hari
  2. Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan
  3. Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya
  4. Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
  5. Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh
  6. Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
  7. Mengalami masalah emosi

Tanda-tanda & Penyebab Krisis Pemulihan





Rujukan: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity
kredit:
http://supermomndaddy.blogspot.com/2012/05/anda-rasa-sakit-sakit-lepas-ambil.html

************************************************************


xoxo:-

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
Continue Reading

Wednesday, 13 March 2013

Vitamin Sesuai Untuk Kulit Jeragat

Hai semua..selamat pagi..heheheh..selalu update blog waktu2 mcm ni.. so, sambungan pada entry sebelum ni yang cerita pasal JERAGAT.. yat da share fakta tentang jeragat..punca dan sebab..perkaitan jeragat dengan kulit dan apa vitamin yang sesuai untuk kulit..

Kali ni, meh kita share apa vitamin SHAKLEE yang sesuai diamalkan untuk masalah jeragat ni.. Macam yang yat share dalam entry sebelum ni, kulit perlukan vitamin C, vit E dan Vit A untuk kekal sihat. Kalau vit yang ada selenium dan zinc lagi bagus..kedua-dua mineral ni adalah antioksidan yang membantu baik pulih kolagen dan pemutihan kulit.

Apakah vitamin yang sesuai????

Vitamin C 

  • perlu utk pembentukan kolagen. kalau nk tahu, vit C ni sustained released yang lengkap dgn bioflavonoid.. vitamin C Shaklee mmg larisss.. always out of stock seluruh Malaysia..skang ni pon belom ada stok lagi.

Vitamin E 

  • membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dlm liang kulit (yg ni sy suggest anda cuba sbb ia natural, 400iu lengkap dgn Selenium dan yg best ia ada extract grape seed.. so mmg terbaikkk)

Protin 

  • mengurangkan kesan hitam akibat jeragat.. mmg terbaikk ..non GMO.. mmg hot stuf.. permintaan yang tinggi setakat ini untuk kecantikan kulit.. ESP yang mnjadi rebutan..

Minyak ikan 

  • boleh cegah kulit berkedut. kajian mendapati kandungan EPA dalam minyak ikan boleh mengekalkan keremajaan wajah. EPA berupaya memperbaiki wajah yang berkedut akibat sinar UV setiap hari.



Cuba tengok artikel dalam majalah RAPI ni..mengatakan pengambilan vitamin membantu mengurangkan jeragat...which is true indeed..

Macamann semua?? da tahu kan apa vit yang sesuai untuk kulit??? apa tunggu lagi??? adakah anda yakin kulit anda SIHAT?? Rebutla peluang untuk dapatkan vitamin-vitamin ini daripada shaklee ni.. Sebab semua vitamin untuk masalah jeragat ni ada di Shaklee.

So, mcmn nak dapatkan..bila...kat mana???semua tu boleh dapatkan dari saya.. bagi yang berada di kawasan KLANG dan SHAH ALAM, COD is available..

Da ngantuk laaa..mau 'mimpi' indah dalu k.. anything, contact saya seperti dibawah yek...
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID:- 866665
FB yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
email: abdhayati@gmail.com


Continue Reading

Tuesday, 12 March 2013

Fakta Tentang Jeragat dan Kulit...

Jeragat???ouchhh.. itulah respond bila berbicara pasal kulit. Semua individu especially wanita akan lebih sensitif bila kulit muka dihinggapi jeragat..ada yang mengadu mengganggu penampilan..mengurangkan keyakinan diri.. lagi2 bagi yang x suka make-up tebal2..heheehe.. yang suka natural beauty.. xpe..xpe..malam ni yat nk cerita je dlu fakta / cerita pasal jeragat..

Then, next entry kita share plak apa vitamin Shaklee yang sesuai untuk jeragat ni...heheheh

bole kan???? lets sharing...

Jeragat ni adalah salah satu jenis penyakit kulit. Umumnya terbahagi kepada tiga jenis iaitu;-
  • Seborrhoeic keratoses  - timbul seperti biji hitam atau tahi lalat hidup.
  • Melasme - tompok hitam atau kelabu leper di bawah lapisan kulit.
  • Skin Tag - Daging lebih berwarna coklat atau kelabu yang kebiasaannya ada pada ketiak dan teher.
Jeragat ni tidak berbahaya namun menyebabkan kulit muka individu kusam dan kotor..maksudnya kulit akan nampak x cantik laaa kan?? orang perempuan ni kalo bab-bab cantik, memang priority kan??? especially untuk suami and anak2..tul x???

Zaman sekarang ni, jeragat 'tumbuh' x mengira usia lagi tau.. itu dari pemerhatian yat laaa..kalau dlu, selalu kita tengok or baca2 fakta, jeragat ni berisiko ada bagi individu yang berusia 40 tahun ke atas...tapi skang ni, yang muda-muda pon da ada..early 30 pon da ada jeragat..yang early 20 da nampak tanda2 jeragat...x tipu tau..cuba pandang and tengok2 insan2 sekeliling anda kalo x percaya...heheeheh

Nak tahu x kenapa??? Sebab jeragat ni jugak boleh jadi disebabkan faktor genetik dan disamping faktor-faktor lain iaitu kesan cahaya matahari dan kesan daripada pengambilan ubat perancang keluarga yang mana potensi adalah lebih tinggi.

Menurut perunding Dermatologi Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Noraziah Abd Kadir Jailani, berkata, makna jeragat terlalu meluas dalam kamus perubatan, namun, masyarakat khususnya orang Melayu mengenali jeragat sebagai tompok hitam atau pigmentasi pada kulit atau biji hitam seperti tahi lalat yang bertapak secara berkelompok di beberapa bahagian badan, wajah dan leher.

Kata beliau lagi, masalah pigmentasi juga dikesan daripada pengambilan ubat seperti pil perancang, amiodarone, bleomycine, chloroquine, antibiotic seperti minocydine dan lain-lain lagi. 

Apa kaitan antara jeragat dan kulit???

  • Kulit adalah organ terbesar yang memiliki berat sekitar enam paun, kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia.
  • Kulit memerlukan tiga vitamin, A, C dan E untuk kekal sihat.
  • Pengambilan makanan seimbang serta pemakanan tambahan baik untuk mendapatkan kulit sihat.
  • Vitamin A, C dan E, selenium dan zink adalah antioksidan yang membantu membaik pulih kolegen dan pemutihan kulit.
  • Asid lemak penting sebagai membentuk lapisan yang menghalang kehilangan kelembapan kulit, penting bagi mengatasi masalah kedutan dan kering.
  • Kandungan air penting untuk kelembapan kulit.
  • Kulit manusia terbahagi kepada dua lapisan utama iaitu epidermis dan dermis.
  • Secara saintifik, kulit mengawal suhu badan, menyimpan air, lemak dan vitamin D.
  • Kulit yang terdedah pada cahaya matahari menghasilkan pigmen melanin yang berlebihan untuk melindungi daripada pancaran UV sehingga menyebabkan pigmentasi.
  • Masalah tekanan seperti eczema akan merosakkan kulit.

Penjagaan kulit sebagai langkah awal mengawal jeragat..

  • Kulit harus dibasuh, dilindungi dengan krim pelembap dan pelindung matahari.
  • Lindungi kulit daripada sinaran matahari dari jam l2 tengah hari sehingga 4 petang.
  • Gunakan krim tabir suria dengan SPF15 dan ke atas.
  • Jika bersolek, gunakan kosmetik dengan pelindung sinaran matahari SPF15 dan ke atas.
  • Jangan merokok dan jauhkan diri daripada asap rokok.
  • Gunakan krim pelembap untuk mencegah kekeringan kulit.
  • Cahaya matahari yang mengandungi sinaran UV mempercepatkan proses penuaan dan pigmentasi, elakkan kulit terdedah terlalu lama pada cahaya matahari.

P/S : Tidak semua pencuci muka sesuai dengan kulit muka kita. Dapatkan nasihat pakar sebelum mengambil sesuatu jenis produk kecantikan muka.

So, setakat ni dlu perkongsian malam tentang jeragat..mau join dasuki tido dlu..hehehe

then, in shaa allah next entry yat akan kongsi plak vitamin shaklee yang di sarankan untuk masalah jeragat...dan yang istimewanya, pencuci muka shaklee yang 'best in the world'...hehehhe

Sumber lanjut | di sini dan sini...


yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com








 
Continue Reading

Saturday, 9 March 2013

Kalsium dan Ibu Hamil




Petang tadi yat dikejutkan dengan text dari schoolmate yang da lama x jumpa.. tujuan utama nk tahu pasal SHAKLEE..then die bagitahu berita gembira..rupanya die tengah preggy ank sulung..alhamdulillah..so die tnya laa apa vitamin shaklee yang bole bagi die keperluan kalsium???

Alang2 da bulan Mac ni bulan promosi OSTEMATRIX a.k.a KALSIUM, so yat ceritala serba sedikit pasal oste ni.. then terus melarat pasal perkaitan antara kasium dengan ibu hamil... so, yat ceritalaaa serba sedikit hasil dr mr.gugel..

Antara 'perjumpaan' di mr.gugel (di sini):- 

"Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium oleh ibu hamil sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa meneran saat-saat melahirkan anak. 

Menurut Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya (PPSDSJ), Dr. Delilah Ahmad, ibu hamil lazimnya memerlukan 1,200 hingga 1,300 miligram kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat yang diperlukan orang dewasa. 

Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal. 

Kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi. 

Kira-kira 14 kajian yang disenarai dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika mendapati kalsium yang tidak mencukupi meningkatkan risiko praeklampsia iaitu gejala tekanan darah tinggi dan berpotensi membawa maut bagi ibu dan bayi. 

Secara amnya, kalsium yang sedia dimiliki ibu akan diserap oleh bayi semasa dia membesar terutamanya dalam proses pembentukan tulang. Kesan paling ketara adalah ibu hamil akan kekurangan kalsium pada jumlah yang besar khususnya di akhir tempoh kehamilan. 

Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan ibu-ibu itu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap osteoporosis. 

Ibu-ibu khususnya yang menyusukan anak perlu terus mengekalkan pengambilan kalsium pada kadar yang sama. Kalsium diperlukan untuk mengiringi proses merehatkan otot rahim yang mengecut semula mahupun sewaktu kedatangan haid. 

Pengambilan kalsium yang secukupnya didapati boleh mengelakkan masalah kekejangan sewaktu proses bersalin. 

Ibu-ibu yang merancang hamil, sedang hamil mahupun yang sudah melahirkan anak supaya mengekalkan mengambil kalsium sama ada berbentuk suplemen mahupun daripada sumber semula jadi. "



Apa pula kaitan ngn OSTEMATRIX ye? laaaa..ostematrix kan kalsium..supplement yang dikeluarkan oleh SHAKLEE.. so, dalam mencukupkan keperluan kalsium harian tu, apa kata amalkan tablet OSTEMATRIX ni..sebiji oste membekalkan 250mg KALSIUM dan 100IU vitamin D...jadi, ambil laaa 4bj ostematrik sehari untuk melengkapkan 100% keperluan kalsium harian anda..

Cepat2 laaa dapatkan sekarang..bulan promosi ni... Hubungi yat untuk TAWARAN dan HARGA hebat..

yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID: 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email:- yat_1916@yahoo.com
Continue Reading

Wednesday, 6 March 2013

Ostematrix dan Siapa Yang Perlukannya

Semua dah tahu kan bulan ni BULAN PROMOSI OSTEMATRIX... sebelum ni da share yang ostematrix ni bukan sekadar kalsium kan??? so entry kali ni, yat nk share plak tentang siapa yang perlukan oste @ kalsium ni..

Disebabkan ostematrix ni adalah kalsium yang mana 1 biji ostematrix bersamaan dengan 1 gelas susu tinggi kalsium dan juga 80bj almond..chewwaaahhh almond tu..omputih plak i ni..bahasa malaysia nye badam laaa... macam yat ni, memang x suka minum susu.. walaupun dutch lady dalam kotak tu...mmg xdapat nk telan..hubby selalu paksa suruh minum..just habiskan yang dasuki punye je, tapi memang x boleh...huhuhu


 
So, da laa x bole minum susu..larat ke nk makan 80bj almond dalam satu hari semata2 nk cukupkan keperluan harian kalsium??? larat keeee???? ada yang pernah buat ke???? heheheheh

yat memang surrender laaa.... so, langkah bijak, amik je kalsium @ ostematrix ni... heheehhe

cukup keperluan harian..amik je 4bj sebelum tidur..insyaallah, bangun pagi esoknya akan rasa cergas..

da panjang plak membebel ni... meh laaaa sharing siapa yang perlukan oste ni...
  • Mereka yang x suka minum susu (macam yat ni..hehheh)
  • Mereka yang kurang mendapat zat yang membina tulang dan gigi dalam diet harian.
  • Mereka yang mengambil berat dan sayangkan tulang untuk jangka masa panjang.
  • Mereka yang mempunyai gaya hidup tidak sihat (perokok, suka minum minuman ringan, mengambila alkohol dll)
  • Remaja, wanita yang berumur 30 tahun ke atas dan warga tua.
  • Ibu hamil
  • Ibu menyusu
  • Mereka yang mempunyai masalah kesihatan berkaitan dengan darah.
  • Mereka yang selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk2 dengan jarum.
  • Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.
  • Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
  • Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.
  • Mereka yang mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.

Adakah anda tergolong dalam senarai di atas???? Sempena bulan PROMOSI OSTEMATRIX ni, apa kata dapatkan sekarang. Harga Jimat..Istimewa dari saya untuk anda..


Jangan sampai da teruk simptom2 kt ats tu 'menyerang' baru nk cari OSTE ni... habis bulan ni..harga BACK TO NORMAL PRICE..

Hubungi saya :-  

yat hayati
SHAKLEE Independent Distributor |ID: 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019 - 397 9157
Email yat_1916@yahoo.com
Continue Reading

Saturday, 2 March 2013

Ostematrix Bukan Sekadar Kalsium

hai semua..Bulan Mac ni, bulan promosi Ostematrix..hot stuff ni tau!!! so, dengan senang hatinye saya nk share dengan anda semua tentang OSTEMATRIX ni..


Ostematrix ni di ibaratkan macam batu bata untuk membina tulang-tulang yang kuat. Kan bagus kalau batu bata ini di ikat bersama mortar..akan jadi lebih kuat dan lebih seimbang.

OSTEMATRIX membekalkan:-
  • 1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
  • 400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
  • Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
  • Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
  • Mangan, copper, dan zink - co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
** Dengan gabungan nutrisi ini, kalsium mendapat sokongan yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat ketika anda muda serta meminimumkan kereputan tulang ketika anda tua.

OSTEMATRIX merupakan kaplet bersalut yang yang mudah ditelan:-


Sajian harian hanyalah 4 biji kalpet sahaja. Untuk hasil yang lebih baik, ambil dua biji kaplet, dua kali sehari berserta makanan.
Apa lagi yang anda nak tahu??? Bagaimana penyerapan ostematrix ni kepada tubuh badan???

Penyerapan yang terbukti secara klinikal - Pengambilan hanya dua kaplet OsteMatrix sahaja berupaya menghasilakan peningkatan ketara dari segi statistik dalam paras kalsium darah yang disukat dalam suatu tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan kita menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.

Itu dia sedikit sebanyak tentang OSTEMARIX..sebagai pengetahuan awalan. nanti saya share lagi tentang kaitan oatemarix dengan ibu menyusu, osteoporosis, ibu mengandung, pesakit sendi2 dan lenguh2..

nantikan yeeee....:-) 
****************************************************
yat hayati
Shaklee Independent Distributor | ID 866665
Facebook yat hayati
FB Fan Page HayatiVitaminz
SMS / Whats App 019-397 9157
Email: yat_1916@yahoo.com
Continue Reading